Yeni finansal araçların Türkiye ekonomisine katkısı - Sevinç, Kadriye (My University, 2001)
İletişim bakımından küçülen dünyamızda ticari ilişkilerin giderek gelişmesi uluslararası ticari işlemlerin de genişleme sonucunu meydana getirmiş bulunmaktadır. Aynı konular uluslararası ticaret işlemlerinde de önem kazanmıştır. Ulusal ve uluslararası ticari işlem ve hareketlerin genişlemesi sonucu olarak işletmenin finansman sorunu ve gereksinimleri de o ölçüde artmış bulunmaktadır. Klasik finansman şekilleri dışında yeni yeni finansman şekil ve kavramları uygulamaya konulmuş ve konulmaktadır. Nitekim, bankalarca temin edilen kredi şekillerinin yeknesaklığı,pahalı oluşu, formalitelerinin uzunluğu gibi olumsuz etkilerinin dışında kaynak yetersizliği de yeni kavramların doğuşuna sürat kazandırmıştır. Batı ülkelerinde uzun yıllardan beri uygulanan bu finansman şekilleri , son yıllarda ülkemizde de uygulanmaya başlamıştır. Finansman dünyamızın yeni kavram ve uygulamaları nelerdir? Onların beraberinde getirdikleri avantajlar ve dezavantajlar nelerdir? Bu çalışma içerisinde ele alınmıştır. Yeni finansal araçlar bölümümüzde forfaiting, factoring, leasing,franchising, risk sermayesi , sendikasyon kredileri ve finansal takas gibi yeni finansal araçlar incelenmiştir. Takipteki bölümüzde finansal piyasalarda dövizli işlemlerde risklere karşı kullanılan yeni korunma teknikleri ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise finansal araçların, sayısal örneklerle Türkiye ekonomisine katkıları gösterilmiştir. Kısaca Türkiye'nin finansal dünyasında yeni uygulanmaya başlanmış bulunan finasman araçları ve onların ekonomimize katkıları bu tezin konusunu teşkil etmektedir.

The world is getting closer by the help of the technological developments in communication sector. Due to this reality, commerce is developing rapidly both in national and international terms. This reveals new terminolojies and dynamics. The financing problems & needs of the businesses increases as a result of the expansion in the national & international trading operations. The new financing methods and concepts has been putting in to practice exept for the classical financing methods. In the same way, new concepts has begun to gain speed due to the negative effects of time taking red tapes and uniformity of the higher costs,credit options which is provided by the banks , and besides the insufficiency of capital (resources). The financing ways which were described shortly has been applied for a long time in the western countries and has started to be applied in Turkey recently. What are the new concepts & practices of the world of financing? What are the advantages & disadvantages which were carried out by that? It has been considered taken up this concepts by this thesis. It has been researched new financial instruments such as financial barter (exchange), trade union credits, risk capital, franchising, leasing, factoring, forfaiting, in the new financial instruments section of the study. In the following section, it has been taken in to consideration the new methods (tecniques) of protection against the risk in foreign currency operations in the financial markets. Briefly, the recently applied in the financing instruments in the financial markets of Turkey constitutes the subject of this thesis.
Keywords: FACTORİNG; FORFAİTİNG; Leasing; Risk Sermayesi