Fizyoterapi ve rehabilitasyonda dijital sağlık müdahalelerinin uygulanabilirliği : çoklu metot çalışması - Torlakcık, Canan Çetin (My University, 2021)
Amaç: Çalışmamızın amacı dijital sağlık müdahalelerinin fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında kullanılabilirliğini, fizyoterapistlerin bu konuya yönelik bakış açısını, algılanan kolaylaştırıcı faktörleri ve bariyerleri belirlemektir.Gereç ve yöntem: Araştırmamızda, nitel ve nicel yöntemlerin birlikte ele alındığı karma yöntem kullanıldı. Nitel araştırma kapsamında amaçlı örneklem yöntemi ile 21 fizyoterapiste ulaşıldı, her grupta 7 fizyoterapist olacak şekilde 3 adet odak grup görüşmesi gerçekleştirildi. Odak grup görüşmeleri yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle online olarak gerçekleştirildi. Nitel verilerin analizi NVivo12 yapıldı. Nicel araştırma kapsamında kartopu örnekleme yöntemiyle 393 fizyoterapiste ulaşıldı. Nicel araştırma kapsamında fizyoterapi ve rehabilitasyonda dijital sağlık müdahalelerinin kullanımı üzerine fizyoterapist perspektiflerini ortaya çıkarmak için Teknoloji Kabul Modeli ve bu alanda yapılan çalışmalardan faydalanılarak araştırma ekibi tarafından oluşturulan anket katılımcılar tarafından dolduruldu. İstatistik için SPSSIBM22 kullanıldı.Bulgular: Odak grup görüşmeleri sonrasında 5 adet temaya ulaşılmıştır. Temalar şu şekildedir: Fizyoterapistlerin kişisel amaçlı kullandığı dijital sağlık uygulamaları, fizyoterapide kullanılan dijital sağlık müdahaleleri, dijital sağlık müdahalelerinin fizyoterapide kullanımının önündeki bariyerler, dijital sağlık müdahalelerinin fizyoterapide kullanımının faydaları, dijital sağlık müdahalelerinin fizyoterapide kullanılmasının yaygınlaştırılması. Nicel araştırmada fizyoterapistlerin büyük çoğunluğunun hastalarının değerlendirme, tedavi, takip aşamasında dijital sağlık müdahalelerini kullanmadığı belirlenmiştir. Ayrıca kullanım niyeti, kullanılabilirliği, algılanan fayda ve bariyerlerde sorgulanmıştır. Bu sorular verilen cevaplar doğrultusunda fizyoterapistlerin dijital sağlık müdahalelerine bakışı olumludur (Ort.>3,5). Verilen cevaplar demografik özelliklere bağlı olarak anlamlı bir şekilde değişmemiştir(p>0,05).Sonuç: Çalışmamız Türkiye'deki fizyoterapistlerin dijital sağlık müdahalelerinin fizyoterapide kullanımı hakkındaki bakış açılarını detaylı bir şekilde açıklayan ilk çalışmadır. Bu çalışmadan elde edilen bilgilerin ülkemizde ve Dünya'da dijital sağlık müdahaleleri ve teknolojilerini üreten araştırmacılara çalışmalarında fayda sağlayacağını düşünüyoruz.

Objective: The aim of this study is to determine the usability of digital health technologies in the field of physiotherapy and rehabilitation,the perspective of physiotherapists,perceived facilitating factors and barriers.Material and methods : In our study, mixed method was used, in which qualitative and quantitative methods were handled together. Within the scope of qualitative research, 21 physiotherapists were reached by purposeful sampling method, and 3 focus group interviews were conducted with 7 physiotherapists in each group. The analysis of qualitative data was done with the NVivo12 program. Within the scope of the quantitative research, 393 physiotherapists were reached using the snowball sampling method. Within the scope of quantitative research, the Technology Acceptance Model and the questionnaire created by the research team to reveal the physiotherapist perspectives on the use of digital health interventions in physiotherapy and rehabilitation was filled out by the participants. SPSS22 program was used for statistics.Results : After the focus group interviews, 5 themes were reached. The themes are as follows: Digital health applications used by physiotherapists for personal purposes, digital health interventions used in physiotherapy, barriers to the use of digital health interventions in physiotherapy, the benefits of using digital health interventions in physiotherapy, popularizing the use of digital health interventions in physiotherapy. In addition, the intention of use, usability, perceived usefulness and barriers were questioned. In line with the answers given to these questions, physiotherapists' view of digital health interventions is positive (Avg.> 3.5). The answers given did not change significantly depending on demographic characteristics (p> 0.05).Conclusions : Our study perspectives on the use of digital health interventions in physiotherapy, the physiotherapist in Turkey is the first study that describes in a detailed way.
Keywords: çoklu metot çalışması; dijital sağlık; e-health; e-sağlık digital health; Fizik tedavi; fizyoterapi; Health; multi method study; Physical therapy; physiotherapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık