İslam dininden vazgeçenlerin ve buna paralel misyonerlerin başarılarının bir kelam problemi olarak kaynak sebepleri - Esen, İbrahim (My University, 2007)
İSLÂM DİNİNDEN VAZGEÇENLERİN VE BUNA PARALEL MİSYONERLERİN BAŞARILARININ BİR KELAM PROBLEMİ OLARAK KAYNAK VE SEBEPLERİ Geçmişte olduğu gibi günümüzde de pek çok dinden dönme olayları olmuştur. Din değiştirme olayına etki eden pek çok faktör vardır. Ekonomik, sosyal, organizmik, etik ve ruhsal mahrumiyetler din değiştirme olayına etki eden faktörlerden bazılarıdır. Ayrıca çocukluk ve ergenlik dönemindeki aile yapısı ve çevre de din değiştirme olayı üzerinde etkili olmaktadır. İslâm tarihinde meydana gelen irtidad hadiselerine baktığımızda, bu faktörleri görebiliriz: Yeni müslüman olanların eski inançlarından kopamamaları, bir takım menfaatler elde etmek istemeleri, İslâm’ı iyi anlamamaları ve iman zayıflığı. Misyonerler ise günümüzde diyalog, kültüre uyarlama (inkültürasyon), evangelizm ve sosyal etkinlikleri kullanmaktadırlar. Ayrıca Hıristiyanlık ve İslâm dini arasındaki farklılıklar da müslümanların İslâm dininden vazgeçmelerine neden olmuştur. Ayrıca bazı müslümanların nasıl bir Tanrı’ya inandıklarını bilmemeleri, Kur’an’ı bilmemeleri, kendi inanç öğretilerini bilmemeleri ve inanç ilkelerini hayata geçirmemeleri bazı kimselerin islâm dininden çıkmalarına sebep olmuştur. Bu çalışma ile İslâm dininden vazgeçenlerin ve buna paralel misyonerlerin başarılarının bir kelam problemi olarak kaynak ve sebepleri anlatılmaya çalışılmıştır.

AS A PROBLEM OF KALAM, THE SOURCES AND REASONS OF CONVERSIONS FROM ISLAM AND IN PARALLEL WITH IT THE SUCCESS OF MISSIONERIES As happened in the past ,today there are inciclents of conversions from Islam. There are a lot of factors of conversion. Some of these factors are economic, social, organismic, ethical and spiritual. Other factors which cause conversion are the attitude of family and enviorenment during childhood and adolesence. When we look at the conversions occuring throughout the history of Islam, we can see these factors: The new muslims couldn’t leave their old believes, they wanted to get some advantages, they couldn’t understand Islam well and they had a weak belief. Today the christian missioneries use dialogue, incultiration, evangelism and some social activities to attract people. The differences between Islam and Christianity have also caused some muslims to convert. Also some muslims not knowing the God they believe in details, not knowing the Qur’an and principles of Islam but trying to teach these principles that they don’t know to their children and not having a life according to Islamic principles have caused them to convert from Islam. With this study as a problem of kalam, the sources and reasons of conversions from Islam and in parallel with it the success of missioneries are explained.
Keywords: İslam Dini; Kelam; Misyonerlik