Görünüş, gerçeklik ve başarısızlık arasında : Thomas Melle’nin anlatılarında neoliberalizm olgusu üzerine bir inceleme - Yıldırım, Suna (My University, 2024)
Görünüş Gerçeklik ve Başarısızlık Arasında: Thomas Melle’nin Anlatılarında Neoliberalizm Olgusu Üzerine Bir İnceleme adlı çalışmada, Thomas Melle’nin Sickster ve 3000 Euro adlı romanlarında neoliberalizmin etkileri incelenmiştir. Neoliberalizm, iki savaş arası dönemde geliştirilen bir proje olarak ele alınmıştır. Bu ideolojinin tarihsel bağlamı ve birey ile toplum üzerindeki etkileri, serbest piyasa ekonomisinin getirdiği rekabetin toplumu kazananlar ve kaybedenler olarak ikiye böldüğü görülmektedir. Melle, eserlerinde toplumun alt sınıfını temsil eden kaybedenlere odaklanmaktadır. Bipolar bozukluk olarak bilinen manik-depresif hastalıkla mücadele eden yazar, hastalığını eserlerinde derinlemesine yansıtmaktadır. Sickster romanında Magnus karakteri üzerinden manik ve psikotik deneyimlerini, 3000 Euro romanında ise Anton karakteri üzerinden depresyon ve yoksullukla mücadelesini işlemektedir. Melle’nin eserleri, neoliberal politikaların bireyler ve toplum üzerindeki derin ve kalıcı etkilerini edebî bir açıdan ele alarak, okuyucularına bu ideolojinin izdüşümlerini göstermektedir. Sickster’deki karakterler, söz konusu sistemin etkileriyle mücadele ederken çeşitli ruhsal çöküntülerle karşılaşmaktadır. Diğer yandan, 3000 Euro’da, maddi zorluklar ve prekarite altında yaşamın etkileri göz önüne serilmektedir. İki eser, neoliberalizmin geniş kapsamlı sonuçlarını belirgin şekilde göstererek, neoliberal düzenin ruhsal ve bedensel etkilerini ele almaktadır. Tezin amacı, neoliberalizmin birey ve toplum üzerindeki etkilerini edebiyat bilimi aracılığıyla saptamaktadır. Bu bağlamda, Byung-Chul Han’ın psikoanalitik perspektifi kullanılarak, Melle’nin karakter tasarımı neoliberal politikalar tarafından nasıl etkilendiği incelenmektedir. Han’a göre neoliberalizm, bireyleri zihinsel olarak kontrol ederek onları performans öznesi durumuna getirip sömürmektedir. Tezde, Han’ın eleştirel görüşleri temel alınarak, Melle’nin söz konusu yapıtlarında kullandığı edebî araçlar ve değerlendirdiği sosyal ve psikolojik açılarla neoliberalizmi nasıl ele aldığı ortaya konulmaktadır. Neoliberalizmin edebiyat üzerindeki etkileri, Alman edebiyatı araştırmalarında şimdiye kadar hemen hemen hiç ele alınmamıştır. Edebiyatın toplumsal sorunları anlamada önemli bir araç olduğunun kanaatinde olan bu çalışma, Melle’nin iki romanından hareketle söz konusu eksikliği gidermeyi amaçlamaktadır.

Between Appearance, Being and Failure: A Study on the Phenomenon of Neoliberalism in Thomas Melle’s Narratives examines the effects of neoliberalism in Thomas Melle’s novels Sickster and 3000 Euro. Neoliberalism is considered a project developed during the interwar period. The historical context of this ideology and its impacts on individuals and society show that the competition brought by the free-market economy divides society into winners and losers. Melle focuses on the lower class representing the losers in his works. The author, who struggles with manic-depressive illness known as bipolar disorder, reflects his illness deeply in his works. In his novel Sickster he portrays his manic and psychotic experiences through the character Magnus, and in 3000 Euro his struggle with depression and poverty through the character Anton. Melle’s works show his readers the projections of this ideology by addressing the deep and lasting effects of neoliberal policies on individuals and society from a literary perspective. The characters in Sickster face various mental breakdowns as they struggle with the effects of the system. On the other hand, 3000 Euro highlights the impacts of living under financial difficulties and precarity. Both works distinctly illustrate the broad consequences of neoliberalism, addressing its psychological and physical effects. The aim of the thesis is to identify the effects of neoliberalism on individuals and society through literary science. In this context, Byung-Chul Han’s psychoanalytic perspective is used to examine how Melle’s character design is influenced by neoliberal policies. According to Han, neoliberalism mentally controls individuals, turning them into a subject of achievement and exploiting them. In the thesis, based on Han's critical views, it is demonstrated how Melle addresses neoliberalism through the literary tools he uses and the social and psychological aspects he evaluates in the mentioned works. The effects of neoliberalism on literature have hardly been addressed in German literary studies so far. This study, which believes that literature is an important tool for understanding social issues, aims to fill this gap based on Melle’s two novels.
Keywords: 3000 Euro; Alman edebiyatı; Alman romanı; Byung-Chul Han; German fiction; German literature; Neoliberalism; Neoliberalizm; Performans Öznesi; Precarity; Prekarite; Psikoanalitik Eleştiri; Psychoanalytic Criticism; Sickster; Şeffaflık Toplumu Thomas Melle; The Achievement-Subject; The Transparency Society; Thomas Melle