Değer zinciri analizi ve toplam kalite yönetimi ile ilişkisi, örnek bir uygulama - Seymen, Şükrü (My University, 2002)
Herhangi bir endüstri içindeki bir girişim, malları ve hizmetleri tedarikçilerden aldığı, değer kattığı ve müşterilere sattığı bir değer zinciri içerisine yerleşir. Bu esaslar her çeşit işlere; imalat, dağıtım ve hizmet işlerine uygulanır. İki on yıl önce, Harvard Üniversitesi'nin rekabet-stratejisi yetkilisi Micheal Porter değer zinciri analizine öncülük etmiştir. Değer zinciri analizi, firmanın rekabet avantajını daha iyi anlamak, müşteriler için nerelerde değer arttırılabileceğini veya maliyetlerin azaltılabileceğini teşhis etmek için ve firmanın tedarikçileriyle, müşterileriyle ve endüstrideki diğer firmalarla olan bağlantılarını daha iyi anlamak için kullanılan bir stratejik analiz aracıdır. Bir değer zincirin kurulması ve analizi için metodoloji aşağıdaki basamakları içerir: 1. Endüstrinin değer zincirini belirleyin ve her bir faaliyete göre aktifleri, gelirleri ve maliyetleri ayırın. 2. Her bir değer faaliyetini düzenleyen maliyet etkenlerini araştırın. 3. Sürdürülebilir rekabet avantajı inşa etme olanaklarını, ya maliyet etkenlerini rakiplerden daha iyi kontrol etme vasıtasıyla ya da değer zincirini yeniden biçimlendirerek inceleyin.

olarak değer zinciri analizi, müşteriler için değer katmada fırsatların keşfini kolaylaştırarak ve/ veya ürün veya hizmeti elde etme maliyetini azaltarak firmanın stratejik rekabet avantajını destekler. Geçmişin makbul kalite tutumunun yerini alan, içerisinde yöneticilerin çalışanlarca mükemmel(sıfır hatalı) ürünlerin üretilmesini sağlayan bir ortamı yaratmaya çabaladıkları Toplam Kalite Yönetimi felsefesinin temel ilkelerinden süreç odaklılık, müşteri odaklılık, kalite güvencesi, sürekli iyileştirme ve tedarikçi işbirliği konularıyla değer zinciri analizinin çok yakından ilişkili olduğunu görmekteyiz. Bu ilkelerin gerçekleştirilmesinde değer zinciri analizi bir araç olarak kullanılabilir. In any industry, an enterprise is located in a value chain where it buys goods and services from suppliers, adds value, and sells to customers. These fundamentals apply to all kinds of businesses: manufacturing, distribution, or services. Two decades ago, Harvard University's competitive strategy authority Michael Porter pioneered value-chain analysis. Value-chain analysis is a strategic analysis tool used to better understand the firm's competitive advantage, to identify where value to customers can be increased or costs reduced, and to better understand the firm's linkages with suppliers, customers, and other firms in the industry. The methodology for constructing and using a value chain involves the following steps: 1.Identify the industry's value chain and assign costs, revenues, and assets to value activities. 2.Diagnose the cost drivers regulating each value activity. 3.Develop sustainable competitive advantage, either through controlling cost drivers better than competitors or by reconfiguring the value chain. In summary, value-chain analysis supports the firm's strategic competitive advantage by facilitating the discovery of opportunities for adding value for the customers and/ or by reducing the cost of providing the product or service. We understand that value-chain analysis is well related to some basic principles of the philosophy of total quality management which replaced the acceptable quality attitudes of the past and in which managers strive to create an environment that will enable workers to manufacture perfect (zero-defects) products, such as focusing on process and customer, quality assurance, continual improvement and cooperation with suppliers. Value-chain analysis can be used for performing these principles as a tool.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi