Perikardiyal effüzyonların ışığı altında multidedektörlü BT yardımı ile normal kesitsel perikardiyal sinüs ve girintilerin anatomisi - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amag: Perikardiyal efuzyonlarm isjgi altinda gok dedek-tor sirah bilgisayarh tomografide normal perikardial sinus ve girintilerin anatomisinin gosterilmesi ve bu anatomik yapilarda efuzyon gorulme sikhgrnm belirlenmesi. Gereg-Yontem: 20 Haziran-2 Agustos 2002 tarihleri ara-smda New York Columbia Cornell University Presbyterian Hastanesi radyoloji bolumunde gesitli nedenlerle kontrasth toraks bilgisayarh tomografisi (BT) incelemesi yapilan ve perikardial efuzyon saptanan toplam 30 has-tanin incelemeleri retrospektif olarak degerlendirilmi§tir. incelemeler 4 kanalli Siemens Somatom Volume Zoom cihazi ile 3 mm kolimasyon ile gergeklestirilmistir. Her bir perikardial sinus ve girinti konunun daha iyi anlasilabil-mesi icin grafiklerle toraks BT incelemeleri ile karsilastir-mali olarak gosterilmi§ ve her bir sinus ve resesteki gorulme sikhgi degerlendirilmistir. Bulgular: Perikardial kavite igerisinde SIVI birikiminin ger-gekle§ebilecegi birgok kugiik girinti ve sinus vardir. Bu calismada perikardial efuzyonu bulunan 30 olguda perikardial sivinin perikardial reses ve sinuslerdeki dagilimi incelenerek BT ve cizimlerle karsilastirmah bir sekilde anatomisi anlatifmistir. Hastalann %47'sinde superior perikardial resesde, %60'mdatransvers sinuste, %60'iri-da oblik sinuste, %40'mda sol pulmonik reseste, %36'smda postkaval reseste, %17'inde sol pulmonik ve-noz reseste, %12'inde sag pulmonik reseste SIVI sap-tanmistir. Sonug: Perikardial girinti ve sinusler igerisindeki SIVI biri-kimleri komsu mediastinal kitle ve lent nodlari ile kansa-bileceginden perikardial bosluklann kesitsel anatomisinin bilinmesi oldukga 6'nemlidi

Objective: The aim of this study was to demonstrate the normal anatomy and the prevalence of the pericardial sinuses and recesses in patients with pericardial fluid on multi detector row CT. Materials and Methods: 30 contrast-enhanced chest CT scans performed with 4 channel multidetector row CT between June 20-August 02 2002 in New York Columbia Cornell University Presbyterian Hospital Radiology deparment were retrospectively evaluated. The anatomy of pericardial sinuses and recesses were demonstrated on CT images and anatomical drawings determining the their prevalence in patients with pericardial fluid on multi detector row CT. Results: There are several' recesses and sinuses within the pericardial cavity where fluid can collect. There were superior pericardial recess fluid in %47, transvers sinus fluid in %60 , oblique sinus fluid in %6>ti, left pulmonic recess fluid in %40, postcaval recess fluid in %36, right pulmonic recess fluid in %12 and left pulmonic venous recess fluid in %17. Conclusion: Fluid in pericardial sinuses and recesses can be misdiagnosed as lymphadenopathy or other cystic lesions so knowledge of their locations and shape is very helpful in differential diagnoses.
Demonstration of the normal anatomy and the prevalence of the pericardial sinuses and recesses in patients with pericardial fluid on multi detector row computerized tomography
Keywords: Genel ve Dahili Tıp