Dünya Bankası ve Azerbaycan - Kamranov, Şamil (My University, 2003)
Sovyetler Birliğinin parçalanma sürecinde Azerbaycan 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti.Bu dönemde Azerbaycan kendisini siyasal,ekonomik ve sosyal problemler içinde buldu.Devletimiz bu iç ve diş problemlerini çözmek için reformlar yapmaya başladı ve özellikle ekonomik alanda.Devletin bu reformları başlata bilmesi için uluslararası kuruluşların yardımına ihtiyacı vardı.Bu bağlamda Dünya Bankası Azerbaycan'a kredi vermeye başladı. Ben bu konuları tez çalışmamda aşağıdaki gibi değerlendirmeye çalışmışım. İlk olarak,Dünya Bankası hakkında geniş bilgi verdim.Kuruluşundan şimdiye kadar olan süreci araştırdım. İkinci bölümde,Azerbaycan'ın ekonomik durumunu değerlendirdim. Üçüncü bölümde ,Dünya bankasının Azerbaycan'a verdiği kredileri olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirmeye çalıştım. Son olarak,Azerbaycan'ın ekonomik problemlerini nasıl çözebileceği sorusuna yanıt aradım. Günümüzde de Dünya Bankası ve Azerbaycan hükümeti arasında ilişki devam etmektedir. In division process of Soviet Union,Azerbaijan Country announced its independence in 1991 year.In this period,Azerbaijan Country found itself in economical,political and social matters.In relation to internal and external matters,the state started to constitute reforms,specially in economic arrea.In order to put these reforms to operation,the state needed international monetary associations as aid.In this subject ,the World Bank provided economic credit to Azerbaijan.In this thesis study,I appraised the topics like this: Firstly,I generally handed Word Bank and gave enough knowledge. Secondly,I appraised economic sitution of Azerbaijan country. Thirdly,By Focusing on the credits of the World Bank I positively and negatively debated there topics. Lastly,I tried to answer the question:How or in what way, Azerbaijan Country will solve its economic matters?! And in current days,there is a relation between Azerbaijan Country and the World Bank.
Keywords: Dünya Bankası; Ekonomi; Uluslararası ekonomi; Uluslararası İktisat