Typological analysis of the european court of justice: a game-theoretical approach to european judicial politics - Mutlu, Erdem İlker (My University, 2006)
Tez Başlığı: Avrupa Toplulukları Adalet Divanı için bir tipoloji analizi: Avrupa’da yargının siyasallaşmasına oyun kuramsal bir yaklaşım ÖZET Ünlü matematikçi Thomas Bayes’in olasılık hesaplarına çözüm getirmek amacıyla kurmuş olduğu Bayes teoremi 1960 larda oyun kuramcıları tarafından geliştirildi. Oyun kuramcılarından en meşhur olanı Nobel ödüllü matematikçi John Forbes Nash, kendi adıyla anılan Nash modelini kurduktan sonra adeta bilimsel bir devrim yaşandı. Bayes teoreminin Nash modeli örnek alınarak geliştirilmesi sonucu elde edilen ve günümüzde extansif form oyun modellerinin başta geleni olan Bayes modeli, ünlü matematikçiden yıllar sonra oyun kuramı olarak bu şekilde ortaya çıktı. Daha önce siyaset bilimciler ve hukukçular tarafından kendi disiplinlerinde uygulanan normal form oyun kuramlarına karşılık Amerikalı siyaset bilimci ve oyun kuramcısı George Vanberg anayasal yargı denetimini ilk kez bir extansif oyun kuramı ile analiz etmiştir. Vanberg tarafından ortaya konulan bu soyut analizin omurgası anayasal yargı denetimi yapan mahkeme ile yasa koyucu arasındaki etkileşimi, tarafların stratejisini ve yargı kurumunun tipolojisini belirlemek üzerine kurulmuştur. Bu doktora tezinin temel düşüncesi, özellikle anayasal denetim yapan yargı organı tipolojisini Bayes modeli ile analiz eden Vanberg’in soyut çalışmasını Avrupa Toplulukları Adalet Divanı kimliğinde somutlaştırmaktır. Böylece, Avrupa Birliği Hukukunda yargı denetimi yapan, Anayasal denetim yaptığı gibi hukukun genel prensiplerinden yararlanmak yoluyla boşluk dolduran, hepsinden daha önemlisi anayasal doktrinler yaratan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı da bu işlevleri çerçevesinde Bayes modeli oyun kuramı kullanılarak ilk kez incelenmiş olunacaktır. Bu incelemede ayrı bir analiz yöntemi kullanılmadan Vanberg’in orijinal analizine yakın durulmaya çalışılmış, ancak Vanberg’in oldukça soyut kuramı her alanda somutlaştırılmış ve özellikle hukuksal ilişkilerde doktrindeki ana yaklaşımlar ile kişisel yorumlar harmanlanmıştır.

This study, under both political and judicial analysis, aims to lay out the action space and preferences of the European Court of Justice in its own environment. The Court derives the reason of its presence from a special mission given by Treaties. This mission might be described as monitoring, protecting and ensuring the Single Market and European Integration towards a single Europe. For this purpose, it became an institutional actor more than a judicial body. This result calls for a fundamental research question: What is the character of the European Court of Justice as an adjudicatory body? The purpose of this study is to make analysis of a character typology that might be conferred to such an adjudicatory body dealing with judicial review. In order to make an objective typology analysis, a game theoretical approach is preferred. The so called Bayesian Model with George Vanberg’s interpretation is selected as the basis of the approach. It is, for the first time, used by George Vanberg to make a typology analysis of constitutional review. Vanberg, gave the name ‘constitutional review game’ to the model when he used in political science and constitutional law. Thus, the argument of the thesis came out as the application of current positioning of the European Court of Justice to the given paradigm of the game by Vanberg. The conclusion debates the propositions and outcome of the game as a systematic analysis of the Court’s character as an adjudicatory body and the European Community’s constitutional character typology.
Keywords: Avrupa Birliği_Siyaset; Hukuk_Avrupa Birliği; Yargılama_Siyaset