Osmanlı hattının, cumhuriyetin ilk dönemi tipografik çalışmalarına etkisi : Emin Barın'ın tasarım dili bağlamında bir inceleme - Aydemir Şakarcan, Tuğçe (My University, 2024)
Tez çalışmamızda farklı araştırma yöntemlerinden faydalanılarak, dönem analizi ekseninde değerlendirmeler ortaya konulmuştur. Osmanlı Hat Sanatı, tipografi, grafik tasarım, sanat akımları, Emin Barın’ın hayatı ve eserleri konularla ilgili mevcut literatürü taranarak ve bu alanlardaki önemli çalışmalar incelenmiştir. Bu adım, tezimizin temelini oluşturarak; daha önce alanında uzman kişilerce ortaya konan bilgileri derinlemesine anlaşılmasını sağlamıştır. Kaynaklardan elde edilen bilgilerin yorumlanması adına, Emin Barın'ın eserleri ve Osmanlı Hat Sanatı örnekleri görsel olarak incelenmiş ve analizleri yapılmıştır. Konu itibarıyla, ortaya çıkan bulguların sayısal olarak bir sonuca vardırılmasının mümkün olmaması tezimizde nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmasını mümkün kılmıştır.

By using various research methods in our thesis, evaluations have been made within the framework of period analysis. Existing literature on Ottoman Calligraphy, typography, graphic design, art movements, Emin Barın's life, and works have been reviewed, and significant studies in these areas have been examined. This step has formed the basis of our thesis, enabling a comprehensive understanding of the information previously put forward by experts in the field. To interpret the information obtained from sources, Emin Barın's works and examples of Ottoman Calligraphy have been visually examined and analyzed. Regarding the subject matter, the nature of the findings has made it possible to utilize qualitative research methods in our thesis, as reaching a numerical conclusion was not feasible.
Keywords: Calligraphers, Turkish; Calligraphy; emin barın; Hat sanatı; Hattatlar, Türk; tipografi; Türk tipografisi Ottoman calligraphy; typography