Behçet hastalığı etyopatogenezinde toll-benzeri reseptörlerin (TRL) rolü - Elbir, Yeşim (My University, 2005)
BH etiyopatolojisi tam olarak bilinmeyen sistemik vaskülitir. Bununla birlikte immün sistemin önemli rolü olduğu düşünülen İnflamatuvar yapıdaki hastalıkta immünolojik bozukluklara bazı mikrobial ajanların neden olduğu iddia edilmektedir. TLR'ler son zamanlarda tanımlanan doğal immün sistemin evrimsel olarak taşınan reseptörleridir. Bu reseptörler mikroorganizmalardaki korunmuş moleküler yapıları (PAMP) tanırlar ve patern tanıyan reseptörler olarak adlandırılırlar. Bu moleküller doğal ve kazanılmış immün yanıtın koordinasyonunda kritik rol oynarlar. Çalışmamızda BH'larının monosit ve granülositlerinde TLR 4,1,2 ve 6 ekspresyonları önce uyarısız ardından ST, HSP ve LPS uyarısı sonrasında flow sitometri yöntemiyle incelenmiş, sağlıklı kontrol ve RA'lı hasta kontrol lerle karşılaştırılmıştır. Farklı bulunan TLR6' nın mRNA düzeyinde ekspresyonları RT-PCR yöntemiyle kalitatif ve kantitatif olarak değerlendirilerek BH'lığı patogenezindeki rollerinin saptanması amaçlanmıştır. Uyaransız 42 BH, 15 RA hastası, 23 sağlıklı kontrol; uyarılmış 23 BH, 10 sağlıklı kontrol flow sitometrik ve 10 BH, 3 sağlıklı dönöre ait monosit ile granülosit RNA örneğide RT-PCR ve light cyler çalışmalarında kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda granülosit TLR6 bazal değeri sağlıklı donörlerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük olmasına rağmen (4,2±2% BH, 8±4% SK, p<0,05), uyarı sonrasında yalnızca BH' larında yüksek bulunmuştur (4,2±2% ile 12,8±13%,13,9±11%,p<0,05). Monosit değerlendirmelerinde ise SK' larda LPS ve HSP uyarısı sonrasında görülen artış BH' larında bulunamamıştır. Bu sonuçlar BH' lığının etiyopatogenezinde monosit ve granülositlerin farklı rolleri olabileceğini göstermiştir. Granülositlerde TLR6 ekspresyonundaki farklılık BH'larında majör aktivasyon yolunun TLR6/ 2 yolunu tetiklediğini ve bu yolla tanınan PAMP'ların hastalığın patogenezinde önemli rollerinin olabileceğini düşündürmüştür. mRNA düzeyinde TLR6 ekspresyonlarında farklılık bulunmaması ise mikrobial ajanlarla tetiklenen sinyal yolunun negatif kontrolünü sağlayan mekanizmalarında bir bozukluğu işaret edebilir. TOLL LIKE RECEPTORS (TLR) IN ETIOPATHOGENESIS OF BEHCET'S DISEASE

Behçet's disease (BD) is a systemic vasculitis with unknown etiology. However, it has been claimed that immunological dysregulation is caused by microbial agents. Toll-like receptors (TLRs) are evolutionarily conserved, germline encoded receptors that recognize specific molecular patterns associated with microorganisms. These molecules play a crucial role in coordinating the innate and adaptive immune response. Here, we aimed to investigate TLRs expressions of monocytes (PBM) and granulocytes (PNL) in BD patients without and after stimulation with heat shock protein 60 (HSP-60), LPS and Streptococcus sanguis (ST) extract that were claimed to be involved in the pathogenesis of BD. PBMCs and PNLs from 42 BD,15 RA patients and 23 healthy donors (HC) were analyzed for surface TLR expressions by FACS. mRNA expression of TLR6 was detected using qualitative and quantitative real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) of granulocytes and monocytes of BD patients and healthy donors. Although, baseline TLR-6 expressions were found to be significantly lower in BD patients compared to HC (4,2±2% vs 8±4% BH vs SK, p<0,05), after stimulation with LPS, HSP and ST, its expressions on granulocytes increased with all 3 stimulators in BH patients (4,2±2% vs 12,8±13%,13,9±11%,p<0,05). Our results suggest that the role of monocytes and granulocytes seems to be different in the etiopathogenesis of BH. The difference of TLR 6 expressions on granulocytes after HSP and LPS stimulations suggest that TLR2/ 6 might be a major activation pathway in BD. That no difference has been found in m-RNA levels of TLR6 may indicate a defect in negative regulatory mechanisms of the signal pathway primed with the microbial agents.
Keywords: Behçet Hastalığı; İmmünoloji