Antik Yunan uygarlığı seramiği ve günümüz estetik anlayışına etkileri - Öztunç, Banu Burçin (My University, 2005)
Antik Yunan Uygarlığı, sanatta, edebiyatta ve hatta sporda günümüz insanını etkilemektedir. Sanatın her alanında adını öncü kategorisine yazdırabilmiş bu toplumun kimilerine göre uçlarda yaşadıkları hayatı, kimilerine göre ise inanılmaz mitolojileri dikkat çekiciydi.Aslında Yunanlılar, kendilerine ait olan mitolojileri ve farklı hayat tarzlarını bir bütün oluşturarak sundular seramikleriyle. Edebiyatta, mitleri, olimpiyatları, savaşı dizelere dökülürken, seramikte üç boyut üzerine fotoğraf kareleri gibi uyguladılar. Günümüz sanatına baktığımız zaman ise; teknolojik olarak ortaya çıkan tekniklerin yanısıra, Yunan Uygarlığı’ nı binlerce yıl sonra bile izlerini görmek mümkün. 16. y.y ile 19. y.y. arası günümüz sanatından farklıdır. Çünkü toplumlarda din çok daha baskındı. 20. y.y’ ın özellikle ikinci yarısından sonra Yunan toplumundaki rahatlık ve boşvermişlik sanatı etkisi altına almıştır. 16. y.y.’dan 19. y.y.’ a sanat incelendiğinde, çok büyük sanatçıların etkileşimleri çok belirgindi; din eser verilebilecek en görünür kaynaktı. Leonardo Da Vinci’ nin “Son Akşam Yemeği” resmi İsa ve havarilerinin son yemeği, aynı şekilde Michelangelo’ nun Sistine Chapeli’ ne yaptığı “Adem’ in Yaratılışı” freskibu anlamda en iyi örneklerdir. Bu zamanı takip eden dönemlerde ise, savaşlar, demokrasi sanatta çok etkili olmuştur. Tekrar günümüze dönecek olursak, çok etkili olan savaş yoktur, özellikle Batı’ da. Sanat, dünyanın aynasıdır ve dünya şu anda bir boşluk içinde olduğundan sanatta da içe dönüş ve bencillik söz konusudur. Yüzyıllardır, insanlık tarhinden itibaren kişileri, toplumu ve dünyayı etkileyen konu ise cinselliktir. Dinin baskın olduğu dönemde bile bilinçaltındaki cinsellik, mitolojinin ve tanrıçaların ardına sığınırken, sonraki yıllarda daha açık işlenmeye başlamıştır. Yunanlılar’ da cinsellik dinin yokluğundan sapkınlıklar olarak ortaya çıkarken şu anda özgürlük adıyla yeniden işlenmektedir.

Ancient Greek Civilization is still influencing today’ s humanity at art, literature and also sports. This socity which became recognized in every field of art always get interested, for some with their interesting lifes and for some with their unbelivcable mythology. Greeks presented their own mythologics and different life styles by making complete with their pottery. In literature their mythis, wars, the ancient olympics have always been wroten. Also in pottery they applied some paintings they like photographs which making on amphoras. When you examine today’s art we see some new technigues which was take form by technology. and it is still possible to see the thousand years old techniques from Greek Civilization. Between 16th Century and 19th century is more different then 21th Century. Specially after the second half of 20th century, the resposibility in Greek Civilization was influenced the art. When you examine from 16th century to 19th century there is only one thing that great artists get influenced. Religion was the most important subject which can offer art. “L’ ultima Cena” of Leonardo Da Vinci (The Last Supper) with Jesus and his diseiples and “La Creazione Dell’uomo” of Michelangelo (Creation Of Adam) (he did it in Sistine Chapel ) are the kindest patterns about that. The period of time which follows that in litarature and art, wars, democracy became very important. If we look our time again there is no effectual wars specially in West. Art is the mirror of world and because of world’ s emptiness, in art there is selfishness now. From the creation of human to today the matter which effects, people, civilizations and world is sexuality. While subconscious sexuality was sheltered under mythologys and goddesses in the times during which religion was oppressive, it began to be worked out more openly in the latter years. Sexuality in our time is stated under the term freedom, whereas in ancient Greek it used to be regarded us perversion coused by the lack of religions authority.
Keywords: Sanat, Yunan; Seramik Sanatı_Yunan