Erbil Atabeyliği döneminde eğitim - Mustafa, Sayd Mohammed K. (My University, 2016)
Yüksek lisans tezimi yazmaya karar verdiğimde kendi şehrim olan Erbil ile ilgili bir konu seçmek istedim ve “Erbil Atabeyliği Döneminde Eğitim” konusunu seçtim. Bilindiği gibi Abbasiler o dönemde kaos ortamı oluşturan Gazneliler ve Şii Büveyhiler’in gücünü kırdı. Bununla birlikte Bizans’ın üzerine doğru yürümeye başladı ve stratejik olarak önemli olan birçok bölgeyi ele geçirdi. Daha sonra Abbasiler yıkılınca bölgede bağımsız Atabeylikler kuruldu. Dönemin atabekleri eğitime oldukça önem veriyordu. Bu eğitim daha çok askeri alanda veriliyordu. Atabekler o dönemde Haçlılarla yapmış oldukları onca savaşa rağmen askeri, siyasi, sosyal, eğitim ve ekonomik alanlarda başarılı olmuş ve halka hizmet etmişlerdir. Atabekler, askeri eğitimin yanında medrese eğitimi de uyguluyordu. Neredeyse her bölgede medreseler yoğun olarak vardı. Bu medreselerden büyük alimler çıkmış ve günümüze yön vermişlerdir. Bu çalışmamızı icra ederken tezimizi iki ana bölüme ayırdık. Birince bölümde Atabeklerin önce Erbil tarihini ele aldık ve Atabeklerin aslına değindik. İkinci bölümde ise Atabekler döneminde Erbil şehrini şu üç konu üzerinden işledik. 1) Atabeklerde Erbil şehrinin önemi 2) Siyasi Hayat 3) Sosyal Ve Ekonomik Hayat. Daha sonra “Sosyal Ve Ekonomik Hayat” konusunda şu noktalara temas ettik: A) İlmi Ve Fikri Hayatın Durumu. B) Eğitim – Öğretim C) Erbil’de Eğitim Sistemi D) Çocukların Eğitimi E) Gençlerin Eğitimi F) Yetişkinlerin Eğitimi G) Erbil Medreseleri Ve Mescitleri

While selecting the topic for master’s thesis, I decided to select a topic about my own city Erbile, known as “ education during the regime of Atabeyliği in Erbil”. As it is well known that during the regime of Gazneliler and Şii Büveyhiler there was a lot chaos , in that Abbasid empire came up and overthrew them. Together ,they stated walking towards Bazins and they strategically crossed through several important regions. During the regime of Atabekleri, education became significant. In that, many people were recruited for military training. Although there had been a war between Atabekler and Haçlı, Atabekler emerged successful in security (military), politic, social, education and economic sectors and it continued providing better serves to public. In addition to military training, Moslem theological school (madrasa) education was applied. There was a lot of madrasa in almost every region. Great scholars who gave orientations to nowadays Muslims came out from those madrasa. When carrying out this work ,we divided it into two main parts. The first part, we wrote about the history of Erbil before Atabekle’s regime and the origin of Atabekle.The second part, we elaborated three different aspects during the Atabekle’s regime.1) the importance of Erbil city for Atabekle .2) Political life3) Social and Economic life. Then we touched on the following points in “Social and economic life. A)Scientific and intellectual life status.B)Education – Teaching. C)Education system of Erbil. D) Children’s education. E) Youth education or training. F) Training for Adults. G) Madras and Mosque in Erbil.
Keywords: Eğitim; Erbil (Irak); İslam dini; Tarih