Yabancılaşma ve yabancılaştırılma unsurları bağlamında modernite krizi: Antonioni sineması örneği; macera, gece ve batan güneş üçlemesi - Ertaş, Sedef (My University, 2018)
YABANCILAŞMA VE YABANCILAŞTIRILMA UNSURLARI BAĞLAMINDA MODERNİTE KRİZİ: ANTONİONİ SİNEMASI ÖRNEĞİ; MACERA, GECE VE BATAN GÜNEŞ ÜÇLEMESİÜst modern çağın gittikçe artan sancısı arasında var olmaya çalıştığımız yıllarda, bireyler arası iletişim sorunlarının artışına bağlı olarak yalnızlaşma ve yabancılaşma sorunlarında da hatırı sayılır bir artış gözlenmektedir. Özellikle sanayileşme sonrasını kapsayan bu yabancılaşma, insanın bir birey olarak kendi iç dünyasını keşfetmesiyle belirginleşmiştir. Varoluşun Rönesans’a kadar uzanan kökleri, geçmişten günümüze kapsamlı bir araştırma gerektirmektedir. Pek çok düşünür, kuramcı ve sanatçının uzun yıllardır ele aldığı yabancılaşma kavramı, üzerine titizlikle gidilmesi gereken, küresel düzeyde ve şiddeti gittikçe artan bir insanlık sorunu olması bakımından, göz ardı edilemeyecek kadar hayati öneme sahiptir. İnsanın modern çağdaki temel sorunu olarak görülen yabancılaşma durumunu ele aldığım bu çalışmada, modernite ve yabancılaşma kavramı sinema ile harmanlanarak incelenmiştir. Çalışmada, Michelangelo Antonioni’nin “İletişimsizlik Üçlemesi” adını verdiği Macera, Gece ve Batan Güneş filmleri ele alınmıştır.

MODERNITY CRISIS IN THE CONTEXT OF FOREIGN AND RESEARCH: AN ANCIENT CINEMA SAMPLE; ADVENTURE, NIGHT AND ECLİPSE TRİLOGYOver the years we have tried to exist between the increasingly sassy and the upper modern age, a considerable increase has also been observed in the problems of loneliness and alienation due to the increase of communication problems between individuals. This alienation, especially after industrialization, has become evident when man has discovered his inner world as an individual. The roots of existence to the Renaissance require extensive research from the past. The notion of alienation, which many thinkers, theorists and artists have been dealing with for many years, has vital preventive measures that can not be ignored in that it is a humanitarian problem at a global level and increasingly violent, which must be meticulously addressed. In this work I have dealt with the alienation which is regarded as the fundamental problem of man in the modern age, the concept of modernity and alienation is examined by blending it with cinema.In the study, the movies Adventure, Night and Solar Eclipse, which Michelangelo Antonioni calls The Trilogy of Uncertainty, are discussed.
Keywords: Alienation; Alienation (Social psychology) in motion pictures; Antonioni, Michelangelo; Cinema; Modernite; Motion picture producers and directors; Sinema Modernity; Sinema yapımcıları ve yönetmenleri; Yabancılaşma; Yabancılaşma (Sosyal psikoloji), Sinemada