Türk hukukunda suç gelirlerini aklama suçu - Gürdal, Ayşe Gül (My University, 2013)
Uluslararası alanda uyuşturucu madde ticareti ve bu yasadışı faaliyet sonrası elde edilen suç gelirleri ve suç gelirlerinin aklanması suçu ile başlayan mücadele zaman içinde globalleşmenin de etkisiyle sınır aşan bir özelliğe kavuşmuş ve uluslararası sorun haline gelmiştir. Ülkelerin ekonomik, mali, sosyal ve siyasal alanlarında yarattığı olumsuz etkileri nedeniyle, ülkelerin bu suçla mücadelesini gerekli kılmıştır. Suçla mücadelede yapılması gereken düzenlemelerin gecikmesi uluslararası mücadele gruplarının tepkisini çekmesine neden olmuştur. Ülkemizde karapara aklama suçu ile ilgili ilk düzenleme olan 4208 sayılı kanun, 19 Kasım 1996’da yılında yürürlüğe girmiştir. Geçen zaman içerisinde suçla mücadelede alınan önleyici tedbirlerdeki değişimler, uluslararası sözleşme, bildiri ve tavsiyelere uyumlu yeni bir düzenlemenin yapılması ihtiyacını ortaya koymuştur. Bu suretle 5237 sayılı Y.T.C.K.’nun 282.madde hükmünde suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu, 5549 sayılı kanunda da suçla mücadelede mali istihbarat biriminin (MA.S.A.K.) görev ve yetkileri, yükümlülükler yeniden tanımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde suç gelirleri tanımı, kavramı, türlerinin yanı sıra suç gelirlerinin kayıt dışı ekonomi, organize suç ve ekonomik suçlarla ile ilişkisi; ikinci bölümünde suç gelirlerini aklama tanımı ve aklama yöntemleri; üçüncü bölümde Türk hukukunda ve uluslararası hukukta suç gelirlerinin aklanması ile mücadele eden kurum ve düzenlemeler ele alınarak incelenmiştir. Suç gelirlerini aklama suçuyla mücadele kapsamında yürürlükte olan üç kanun, suçla mücadelede karışıklığa yol açmakta ve yeknesaklığın gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Combat against the international drug trafficking and the proceeds gained from this illegal activity and the crime of laundering these proceeds, acquired a cross-border feature with the impact of globalization and became an international problem over time. Their negative effects on the countries’ economic, financial, social and political situation, made it necessary to fight with this crime. The delay in the regulations against this crime, got the negative reaction of the related international communities. The first regulation on the crime of laundering illicit money in our country (Law No. 4208), entered into force in 19 November 1996. Changes in the protective measures taken during the combat against crime, has revealed the need for a new regulation compliant with the international conventions, declarations and recommendations. In this way, the crime of laundering of assets derived from crime enacted by article of 282 in the Turkish Penal Code numbered 5237, the and duties and responsibilities of financial intelligence unit (MA.SAK) to combat crime in law numbered 5549 entered into force. In the first part of this study the definition of proceeds of crime, the concept, the types and the relationship of proceeds of crime with unregistered economy, organized crime and economic crime; in the second part the definition of crime, money laundering and laundering methods; in the third part regulations and institutions which are combating with proceeds of crime laundering in Turkish law and international law were specified. Three laws concerning the combat against proceeds of crime laundering lead to complexity and reveal the need for the uniformity.
Keywords: Ekonomik Durum; Kara Paranın Aklanması; Maliye; Örgütlü Suç; Türkiye; Yasa ve Yasama