Yugoslavya İç Savaşı örneğinde savaş-kadın bedeni ilişkisinin sinema sanatı açısından incelenmesi “Yaban” - Kaplantaş, Zeycan (My University, 2010)
Erkeklerin yarattığı ve yazdığı tarih boyunca kadın, hep sömürülen cins oldu. Eski çağlarda, gizemli bulunan doğurganlık özelliği sebebiyle kendisinden korkulup “cadılık” ithamlarıyla yakıldı; sanayi çağında işgücü, erkeklerin işgücünden daha düşük bedelle değerlendirildi; hep “ait olduğu” erkeğin malı olarak alışveriş nesnesi oldu; günümüzün küreselleşen ve paranın tek hâkim güç olarak kabul gördüğü kapitalist sömürü düzeninde ise, sisteme entegre olmuşluğu ölçüsünde değer kazanabildi. 1990’lı yıllarda dünya, görebileceği en büyük katliamlara tanıklık etti. Federatif yapıya sahip Yugoslavya’nın cumhuriyetlerinden, bağımsız ülkeler olmaya giden süreçte, en büyük acıyı, ne bağımsızlık fikrine, ne de savaşa hazırlıklı olan Bosna-Hersek halkı yaşadı. Yaşanan öyle bir savaştı ki, büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Bosnalılar, önceki gece sohbet edip birlikte kahve içtikleri komşularını, ertesi sabah omuzlarında silahlarla kapılarına dayanmış olarak buldular. O güne kadar var olmadığı düşünülen etnik farklılıklardan kaynaklı düşmanlıklar, bir anda su yüzüne çıkıverdi. Savaşın başladığı ilk aylardan itibaren, Bosnalı Müslüman kadınların toplanıp hapsedildiği, planlarının çok önceden yapıldığı sistematik tecavüzlerin uygulanmaya koyulduğu kamplar kuruldu ve Boşnakların, Sırp kadınlarına tecavüz ettiği propagandalarıyla, bütün Sırplar Boşnak kadınlarının ırzına geçmeye teşvik edildi. Bu propagandaya boyun eğmeyen Sırplar da, Bosnalı Müslümanların gördüğü şiddetin aynısıyla cezalandırıldılar. Adeta kollektif bir histeri kriziyle, yok etmek, üç yılı aşkın bir süre, Sırplar için tek gerçeklik oldu. Tecavüze uğrayan kadınlardan pek çoğu intihar etti, binlerce kadın çocuklarını doğurmak ve onlara bakmak zorunda kaldı, binlercesi ise bebeklerini doğar doğmaz evlatlık vermeyi ve geçmişin yükünü yalnız başına çekmeyi tercih etti. Tez çalışmam, savaşların her zaman en mağduru olan tecavüz kurbanı kadınların hayatlarına biraz olsun değinen sinema eserlerini incelemeyi hedeflemektedir.

The womankind were more exploited side during the history which was created and registered by the menfolk. In ancient times, they were under suspicion of witchcraft and set on fire because of their eerie fertility that found esoteric. In industrial times, female labour was assessed with smaller value than men’s had. They became a kind of commercial subject as a merchandise of the men they’re related to. At present days which the money is admitted as the only master power in global exploitation order of capitalism, they can come into a value on being integrated of the system. In 90’s, the people on the world have beared evidence of the greatest mass executions that seldom if ever seen before. One of the republics of Federation of Yugoslavia Bosnian People who had been prepared neighter to be independent nor to fight, had dreadfully suffered during this “being independent” process. That was a war like that The Bosnian People who’s majority was formed by Muslims, found their neighbours standing on their frond door as armed one day, though they have chewed the rag and had fun together at previous night. The hostilities sourced from ethnic differences had came up suddenly which was supposed that it was not exist. The camps -in which the Muslim women were groupped up and caged that systematic rapes have been done and this was planned long before- were established starting in early months of the war. All of Serbians were provoked to rape the Muslim women by black propagandas that Muslims raped the Serbian women. Even Serbs who didn’t submit to these propagandas, were punished with the same severity that Muslims were exposed to. To destroy was almost the only one reality for more than three years for Serbs via a kind of collective hysteria crisis. Most of assaulted women committed suicide, thousands of woman obliged to give birth and look after their babes. And another thousands chose to give them as adoptee as soon as possible and to take the burden of the past alone. My thesis aims to examine the films which gets even a little mention to female rape victims that they are always most damaged side of war.
Keywords: Beyaz Perde; Senaryo; Sinema