Toplumsallaşma süreci içinde aile kültür İran örneği - Bayram, Yusuf (My University, 2006)
TOPLUMSALLAŞMA SÜRECİ İÇİNDE AİLE VE KÜLTÜR İRAN ÖRNEĞİ İran, yirminci yüzyılın son çeyreğinde gerçekleştirilen İslam Devrimi ile kökten bir toplumsal değişim sürecine girmiştir. Ortadoğu’da 2500 yıllık bir geçmişi olan İran, Pers İmparatorluğu’ndan İslam Cumhuriyeti’ne doğru bir evrim geçirmiştir. Devrimle birlikte yeni bir toplum modeli ortaya konulmuştur. Bu modeli topluma benimsetme sürecinde aile yapısında da önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Ben de yaşanan bu kültürel değişimi ve alt kuşakların bu gelişime aile içi sosyalleşme yoluyla uyum sürecini sosyolojik metot ölçüsünde incelemeye çalıştım. Derinlemesine bir yeniden oluşum sürecine giren İran toplumu çekirdek aileye geçme aşamasındadır. Ve bu süreçte modern yaşamın yenilikleriyle desteklenen üyelerinin bireyselleşmesine tanık olunmaktadır. Çalışmam iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kültür, aile ve sosyalleşme konularını ayrı başlıklar halinde ele aldım. Sosyolojik açıdan kültür hakkında yapılan tanımları, kültürün içeriğini ve genel özelliklerine yer verdim. Aile başlığıyla aile hakkında yapılan çeşitli tanımlar, ailenin önemli fonksiyonları ve aile için yapılan sınıflandırmalara değindim. Birinci bölümün son başlığı olan sosyalleşme kısmında sosyalleşmenin ne olduğu, önemi, sosyalleştirme kurumlarının neler olduğu ve en önemli sosyalleştirme kurumu kabul ettiğimiz aileyi öne çıkarttım. İkinci bölümde ise İran kültürünü şekillendiren etkenleri, aile yapısını ve aile içi sosyalleşme sürecini inceledim. Bunun için tümevarım yöntemini kullandım. Sırasıyla İran’ın ülke profili, tarihi yapısı, yönetim biçimi, nüfusu, etnik yapısı, Şah dönemi, Humeyni dönemi, Hatemi dönemi siyasi gelişmeler, ekonomik ve kültürel yapısı, bunların aile kurumu üzerindeki gelişim ve değişimine etkisi ve ailenin bireyin sosyalleşme sürecine katkısını incelemeye çalıştım.

CULTURE AND FAMİLY İN SOCİALİSATİON PROCESS İRAN SAMPLE İran had entered to socialistic changing process, with İslamic revolution that must be realized in the last guarter of the twentieth century. İran, that has got 2500 years background in the middle east in evolutinozid to İslamic republic from Persian Empire.There has been important changings in the family structure in the process time they made the society to accept. I tried to study adaptation process about cultural changing at living and next generations belnaviours in the sociological method. İran Society is in the entering phase of nuclear family that entered a new occurance in depth . And in this process the individualisation of it’s members witnessed in the supported with modern life’s innovations. This research contains two chapters. I studied cultur, family and socialisation units as seperate titles. I discussed recognitions about culture, culture’s content and its general pecularities from sociological aspects in the title of family; I referred to descriptions about family, important functions of family and classifications inside family in the last title of the first chapter; at the socialisation part, there are different parts like these; what the socialisation is, its importance, what the socialisation institutions are and the most important socialisation institution, which we accepted, is family I gave preference to. İn the second chapter; I studiend the factors which from İran culture, family structure and socialisation process within family. I used induction method in this study. I tried to study, in the row, country profile of İran, historical backgfound, ruling formation, demonstration, ethnicity, shah era, Humeyni era, political developments in Hatemi era, economical and cultural structure and their effects to developments and innovations about family institution and family contribution to individual’s socialisation process.
Keywords: İran_Aile_Kültür; Sosyoloji; Toplumsallaşma_Aile