Global ekonomik kriz ortamında gerçeğe uygun değer muhasebesinin uygulanabilirliği üzerine bir inceleme - Taghizadeh, Morteza (My University, 2013)
Globalleşmiş dünyada ekonomik buhran bütün dünya ülkelerini etkilemektedir. Bu ekonomik buhranın ortaya çıkış nedenleri arasında tam olarak bir görüş birliği yoktur. Finansal tabloların temel amacı işletme ile ilgili kişi ve kuruluşlara, özellikle yatırımcılarla kredi verenlere, doğru ekonomik kararlar alabilmeleri için uygun, yararlı ve tam zamanında bilgiler sunmaktır. İhtiyaclar doğrultusunda finansal piyasalardaki çöküş nedenlerinden biri işletmelerin mali tablolarında yanlış fiyatlandırma sistemleri kullanmalarını söylemek mümkün olabilir. Bu tez çalışmasında, öncelikle global finansal kriz incelenmiş olup yaşanan bazı krizler açıklanmıştır. Daha sonra gerçeğe uygun değerin, ekonomik kriz ortamında nasıl uygulanabilirliği ve etkileri üzerinde durulmuştur. nansal Kriz, Global kriz, Morgage Kriz, Rusya, ABD, Fair Value, Gerçeğe Uygun Değer, Türkiye

In the globalized world, economic crisis has affected all the countries. There is no consensus about the reasons of this economic crisis. Yet, one of the important reasons of the drop of the financial markets is the use of wrong pricing systems in financial boards by companies. The main goal of financial boards is to present appropriate, useful and in-time information to institutions and people, especially to investors and credit owners so that they can take proper and authentic economic decisions in relation to the company. In the present study, an attempt is made to first analyze the global financial crisis and present some of the emerged crises and then discuss the way to operationalize fair value as well as its effects on economic crisis.
Keywords: Ekonomik Kriz; İşletme Yönetimi; Muhasebe