İşletmelerde lojistik yönetimine dayalı büyüme stratejileri - Yıldırım, Armağan (My University, 2009)
Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve ekonominin etkisiyle küreselleşme daha da ileriye gitmekte ve buna bağlı olarak da rekabet ortamı daha da yoğun bir hal almaktadır. Bu gelişmelerden en yoğun olarak etkilenen sektörlerden birisi de lojistiktir. Lojistik alanında yapılan çalışmalar, lojistik faaliyetler sonucunda oluşan maliyetlerin işletmelerin toplam maliyetleri içerisinde önemli bir orana sahip olduğunu göstermektedir. Artan yoğun rekabet ortamında sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlayabilmenin en önemli yolu maliyetlerin azaltılması ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasıdır. Lojistik konusunun artan önemi beraberinde etkin ve verimli lojistik yönetimini gündeme getirmiştir. Etkin ve verimli lojistik yönetimi ise, önce lojistik faaliyetlerin daha sonra da bu faaliyetler sonucu ortaya çıkan maliyetlerin oldukça dikkatli bir biçimde yönetilmesini ve kontrol edilmesini gerektirmektedir.20. yüzyılın son çeyreğine damgasını vuran küreselleşme sürecinde oluşan rekabet koşulları işletmelerin varlıklarının devamı ve büyümelerinin sağlanması için doğru stratejileri belirlemeyi zorunlu hale getirmiştir. Lojistik stratejiler oluşturulurken, lojistik yönetimine direk etki eden işletme fonksiyonları ( üretim, pazarlama, insan kaynakları ve muhasebe – finans ) ve lojistik yönetimine direk etki eden işletme faaliyetleri ( tedarik yönetimi, envanter yönetimi, nakliye yönetimi ve depo yönetimi) incelenmelir ve büyümeye katkı sağlayacak şekilde stratejiler geliştirilmelidir.

At the present time, with the influence of the fast developing technology and economy, the globalization progresses further and correspondingly the competitive environment becomes more dense. And one of the industries affected most by these developments is logistics. The studies performed in the logistics field show that the costs arising as a result of logistics activities form a significant proportion in business' total costs. The most important way to have a sustainable competition advantage in the challenging competitive environment is to reduce the costs and to provide customer satisfaction. The growing importance of logistics accompanies effective and productive logistics management. And the effective and productive logistics management requires to manage and control first the logistics activities and then the costs arising as a result of these activities meticulously. The conditions of competition, formed during the globalization process which marked the last quarter of the 20th century, made necessary to determine the right strategies to provide the continuity and the growth of the business' entities. While developing logistics strategies, the business functions affecting the logistics management directly (manufacturing, marketing, human resources and accounting - finance) and the business activities affecting the logistics management directly (supply management, inventory management, transportation management and warehouse management) should be examined and strategies that will contribute to the growth should be developed.
Keywords: Ekonomik Büyüme_Şirketler; Lojistik Yönetimi; Para Yönetimi