Preterm yenidoğanlarda anne memesine geçişte fincan ve biberon ile beslenme yöntemlerinin karşılaştırılması - Yılmaz, Reyhan (My University, 2003)
PRETERM YENİDOĞANLARDA ANNE MEMESİNE GEÇİŞTE FİNCAN VE BİBERON İLE BESLENME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Adı ve soyadı :Reyhan YILMAZ Danışman : Prof.Dr.Hatice PEK Program :Yüksek Lisans ocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan preterm yenidoğanların anne memesine geçişini sağlamak için fincan ve biberon ile beslenme yöntemlerinin karşılaştırılması amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Mayıs 2001-Temmuz 2002 tarihleri arasında gerekli izinler alındıktan sonra yapılmıştır. Araştırma evrenini yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan preterm yenidoğanlar ,örneklemi annelerinin izni alınan ve seçim kriterlerine uygun olan 32 preterm yenidoğan oluşturmuştur.Fincan ile beslenen 16 preterm deney,biberon ile beslenen 16 preterm kontrol grubuna alınmıştır. Veriler öykü formu ve günlük izlem formu (I-II ) ile toplanmıştır.Preterm yenidoğanlar anne memesine geçinceye kadar ya da taburcu oluncaya kadar izlenmişlerdir. Verilerin analizinde Mann Wihtney U testi, ki-kare (chi-square ) testi ve Fisher'in ki-kare testleri kullanılmıştır. Preterm yenidoğanların gestasyon yaşları, doğum tartısı, hastanede yatış süresi, anneyle ilk teması, anne memesine ilk tutuluşu yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. ( u=103.5 p> 0.05 , u = 108.5 p > 0.05 , u = 121.0 p > 0.05 , u= 89.5 p>0.05, u =121.0 p > 0.05 ) Çalışmaya başlanan ilk gün ,deney grubunun ortalama 18.3 ±13.7 postnatal gün ve gestasyon yaşlarının 34.5 ±1.5 haftada olduğu, kontrol grubundaki yenidoğanların ortalama 25.7 ±20.4 postnatal gün ve gestasyon yaşının ortalama 34.6 ±1.6 haftada olduğu görülmüştür. Anne sütü alma miktarının fincan ile beslenenlerde ortalama 6.7 ±1.9 ml, biberonla beslenenlerde ortalama 5.4± 2.4 ml olduğu ,fincan ile beslenenlerin de biberon ile beslenenlere göre anne sütü alma oranı anlamlıya yakın bir fark olduğu bulunmuştur ( u = 83.5 , p=0.07 ). Fincan ile beslenen deney grubundaki preterm yenidoğanların % 75' (n=12) inin anne memesine geçtiği ,% 25 (n=4)' inin anne memesine geçemediği, biberon ile beslenen kontrol grubundaki preterm yenidoğanların %31.3 (n=5)' inin anne memesine geçtiği, % 68.8 (n=11)' inin anne memesine geçmediği saptanmıştır. Çalışmamızdaki iki grup arasındaki anne memesine geçme oranları istatistiksel olarak karşılaştırıldığında ileri derecede anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p=0.001). Çalışma sonucu, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan, anne memesini ememeyen preterm yenidoğanlarda, anne memesine geçişte fincan ile beslenme yönteminin en başarılı ve en uygun yöntem olduğunu göstermektedir. SUMMARY COMPARISON OF THE EFFECTS OF CUP-AND BOTTLE -FEEDİNG TECHNIQUES ON THE SUCCESS OF TRANSITION TO BREASTFEEDİNG. The study was designed to compare the effects of two different feeding techniques(cup feeding and bottle feeding) in preterm neonates cared in the NICU of Istanbul Medical Faculty between May 2001 and July 2002. After consent was obtained from the mothers, 32 preterm neonates, fulfilling the selection criteria,were included.The study group consisted of 16 cup-fed preterm babies, whereas the control group consisted 16 bottle -fed preterm babies.Data were collected using history and daily follow-up charts.The babies were followed until discharge or until they were fully breast-fed. Manny Wihtney U test,Chi-square test and Fisher's Exact test were used in statistical analysis. There were no statistically significant diffrences between the mean gestastional age ,birthweight,length of hospitalization,time of first contact with the mother,and the time of first offering of breast( u=103.5 p>0.05, u=108.5 p>0.05 ,u=121.0 p>0.05, u=89.5 p>0.05, ,u=121.0 p>0.05 ). The mean post -natal age of inclusion in the study was 18.3 ± 13.7 and 25.7 ± 20.4 days,and the mean gestational age was 34.5 ±1.5 and 34.6 ±1.6 weeks in the study and control groups respectively. The mean volume of expressed breast milk taken by the baby was 6.7 ±1.9ml in the cup feeding group,5.4 ± 2.4 ml in the bottle feeding group, the difference almost reaching a statistical significance( u=83.5, p= 0.07). In the cup feeding group 75% of the babies made a successful transition to full breastfeeding,whereas in the bottle feeding group only 37% could made this transition.The difference between the groups were found to be highly significant (p=0.001). In conclusion, cup feeding is a successful and appropriate tecnique of feeding preterm neonates in the NICU during their transition from nasogastric feeding to breast-feeding.
Keywords: Anne Sütü ile Beslenme; Pediatri Hemşireliği