Numerical Examination of Heat Exchanger Shape Effects on Thermal _x000D_ Efficiency In Air to Air Plate Type Heat Recovery Unit - ATMACA, MUSTAFA (My University, 2020)
Energy needs and consumption in the world is increasing steadily. For this reason, the importance of reducing energy consumption and using energy more efficiently increases day by day. Hence, energy efficiency has great importance both economically and for the protection of nature.Heat recovery device is a system that needs ventilation and can be used to save energy (reduce energy consumption) in all areas of different temperatures (home, office, cinema, shopping mall, conference room, etc.) with the outdoor environment. This device can save a significant amount of energy from heating and cooling processes by transferring heat between the exhaust air and the fresh air.The most widely used type of this device is a plate heat exchanger. In this system, heat transfer is carried out without allowing to blend the egzost air and the fresh air. In this study, the aim is to increase the thermal efficiency of the device. The geometry of the heat exchanger was changed to increase the amount of heat transfer.For this purpose, the current model was created in computer environment and computer simulations were made through the ANSYS-Fluent program. Then the new models with different geometries were created in the computer environment and simulations were made on these models using the same method. The current model and the new models have been compared in terms of thermal efficiency.

Dünyada enerji ihtiyacı ve tüketimi giderek artmaktadır. Bu sebep ile enerji tüketimini azaltmak ve enerjiyi daha verimli _x000D_ kullanılmak her geçen gün daha önem kazanmaktadır. Bu sebeple enerji verimliliği gerek ekonomik gerekse doğanın korunması _x000D_ açısından büyük önem taşımaktadır. _x000D_ Isı geri kazanım cihazı, havalandırılma ihtiyacı olan, dış ortamla farklı sıcaklıktaki tüm mahallerde (ev, ofis, sinema, AVM,_x000D_ Konferans salonu vb.) enerji tasarrufu sağlamak (enerji tüketimini azaltmak) için kullanılabilen bir sistemdir. Bu cihaz dışarı _x000D_ atılacak hava ile iç ortama alınacak hava arasında ısı transferi yaparak, ısıtma ve soğutma işlemlerinden ciddi oranda tasarruf _x000D_ ve enerji kazancı sağlayabilmektedir. _x000D_ Bu cihazın en yaygın kullanılan türü plakalı ısı değiştiricili olanıdır. Bu sistemde ısı transferi dışarı atılan kirli hava ile içeri _x000D_ alınan temiz hava arasında 2 havanın karışmasına izin verilmeden yapılmaktadır. Bu çalışmada cihazın, ısıl verimliliğinin _x000D_ artırılması amaçlanmıştır. Bunun için kullanılan ısı değiştiricisinin geometrisi değiştirilerek ısı transferi artırılmak istenmiştir._x000D_ Bunun için mevcut olan model sanal ortamda (bilgisayar ortamında) oluşturularak, ANSYS-Fluent programı vasıtasıyla _x000D_ bilgisayar benzetimleri (simülasyonları) yapılmıştır. Sonrasında bilgisayar ortamında farklı geometrilere sahip yeni modeller _x000D_ oluşturulmuş ve aynı metot kullanılarak bu modeller üzerinde benzetimler (simülasyonlar) yapılmıştır. Yeni modellerin mevcut _x000D_ model ile ısıl verimleri karşılaştırılmıştır._x000D_
Havadan Havaya Plakalı Tip Isı Geri Kazanım Cihazlarında Isı Değiştiricisi Geometrisinin Isıl Verimlilik Üzerindeki Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi