Radikal prostatektomi sonrası görülen erektil işlev bozukluğundan korunma yöntemleri ve erken rehabilitasyonunun erektil işlev bozukluğuna etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Radikal prostatektomi organa sınırlı prostat kanserli olgularda altın standart tedavi biçimi olmakla beraber, ameliyat sonrası görülen erektil işlev bozukluğu olguların hayat kalitelerini ileri derecede bozmaktadır. Bu derlemede radikal prostatektomi sonrası görülen erektil işlev bozukluğundan korunma ve günümüzde kullanılan tedavi yöntemlerinin faydalarını ve güvenilirliğini araştırdık. Medline kullanılarak yapılan güncel yayın taraması sonrasında radikal prostatektomi sonrası görülen erektil işlev bozukluğundan korunma ve tedavisi ile ilgili makaleler irdelenerek önemli noktalar tartışıldı. Uygun hasta seçimi ve ileri cerrahi teknik ameliyat sonrası görülen ereksiyon kayıplarının önlenmesinde en önemli belirleyicidir. Yapılan çalışmalarda erken başlanılan tedavi yöntemleri güvenlidir ve erektil işlev bozukluğunun erken dönemde düzelmesini sağlamaktadır. Sinir greftleri, büyüme etkenleri, imünofilinler, gen tedavileri ve kök hücrelerle yapılan çalışmalar gelecek için umut vericidir. Uygun hasta seçimi, tecrübeli cerrah ve erken başlanılan tedavi, kanser cerrahisinin hedeflerinden ödün vermeden erektil işlev bozukluğu oranlarını azaltmakta ve hayat kalitesini arttırmaktadır.

Introduction: Although radical prostatectomy is the golden standard treatment modality for organ confined prostate cancer, postoperative erectile dysfunction is one of the important quality of life problems in urological practice. Here in, we analyzed current strategies for preventing and managing postoperative erectile dysfunction with respect to safety and efficacy. Materials and Methods: We systematically reviewed the current articles by using Medline and addressed the important points for prevention and management of postoperative erectile dysfunction. Results: Proper patient selection and meticulous surgical technique are the important determinants of outcome of the surgery with respect to erectile dysfunction. Early pharmacological treatment for penile rehabilitation should be offered as an effective and safe treatment. Nerve grafting, growth factors, immunophilines, gene and stem cell treatment are promising modalities for the future. Conclusion: Properly selected patients, an experienced surgeon and early penile rehabilitation may diminish erectile dysfunction and increase quality of life of patients without compromising cancer surgery goals.
Preventing strategies for erectile dysfunction following radical prostatectomy and efficacy of early rehabilitation
Keywords: Üroloji ve Nefroloji