Plastik sanatlar eğitimi bibliyografyası (Cumhuriyet dönemi yayınları üzerine bir inceleme) - Engin, F. Gülgün (My University, 2001)
Sadece izleyici olunsa dahi, görülen bir eser üzerinde yapılan eleştirinin yerli yerine oturabilmesi için bilgi gerekmektedir. Sanat konusunda bilgilendirme ise, en doğru ve uygun olarak sanat eğitimcilerinin işidir.Ancak, ülkemizde sanata ilişkin pek çok sorun uzun süredir tartışılmakla birlikte, “sanat eğitimi”ne ilişkin kaynak birikimi el altında olmadığından somut sonuçlara ulaşmakta güçlük çekilmektedir. Bu boşluğu doldurmak üzere 500 ü aşkın çalışmadan oluşan bir derleme ve bunların yorumunu yaparak sanat eğitimi araştırmalarına bir katkıda bulunmayı amaçladım.Derlemeyi yaparken, doğrudan sanat dalına ilişkin yayınlarla, “sanat eğitimi”ne ilişkin yayınların ayrımında güçlükler yaşadım. İnsiyatif kullanarak yazarın konuyla ilgili çalışmalarına ve yayının adına göre bir eleme yoluna gittim. Cumhuriyetten günümüze, ulaşabildiğim kitaplar, makaleler, sempozyum ve kongre bildirileri ile lisansüstü tezlerini tarayarak bunları bir sistematik içinde değerlendirdim. Kronolojik gelişim içinde “yıllara göre konu ağırlıkları ve sorunlar”, “yazarlara göre dağılım” tabloları ve grafikleri düzenlendi. Bu gelişimi izlediğimizde, sanat eğitimi konusundaki çalışmaların, toplumun genel gidişatına paralel bir seyir izlediği görüldü. Sanat eğitimi konusunda yazanların bir dökümünü yapıp yaşam dilimlerini belirttik. –ki, çoğu, ressam kimlikleriyle tanıdığımız sanatçı yazarlardır.- Bu, yazıların hangi dönem ve ortamda kaleme alındığını görmemizi sağlayacaktır. Ençok yazısına rastladığımız yazarların listesini çıkartıp birkaçının kısa biyografisine yer verdik. Yayın türlerini başlıklar halinde belirlediğimizde, makalelerin yer aldığı yayın organlarının en fazla sayıda olduğunu gördük. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri, sanat dergilerinin yayınlanma ve yaşamlarını sürdürme çabalarını izlemek memnuniyet vericidir. Ulaşabildiğimiz 40 kadar dergide çeşitli periyodlarda yayın yapılmış, farklı ağırlıklar verilerek geniş bir yazar yelpazesi yer almıştır. Kitaplar, yazmasının ve yayınlanmasının güçlüğünden olsa gerek, daha az sayıdadır. Tezlerde ise sanat eğitimi konusuna özellikle 1980 sonrasında ağırlık verildiğini görmekteyiz. Genel dizin, bibliyografya çalışmamızın ana listesidir. Kitabın sonundaki konu ve yazar dizinlerinden, aranılan konu ve yazara kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Kronoloji ise, sanat eğitiminin ülkemizde katettiği yolun görülmesi amacıyla konulmuştur. Araştırma boyunca gördüm ki, ülkemizde sanat eğitimi alanında birtakım çalışmalar yapılmıştır. Ancak, bunların yeterli olduğunu söylemekiçin henüz erkendir. Bu “Sanat Eğitimi Bibliyografyası”nın konuyla ilgili yapılacak araştırmalara kolaylık sağlaması ve daha geniş bibliyografyalara yolaçması dileğiyle.

Even as a spectator, one would need some knowledge to criticize a work of art. The correct and adequate source of acknowledgement are the teachers of art. Unfortunately, due to the lack of an adequate pool of resources in our country, we have difficulties of correct and precise acknowledgement. In order to fulfill some of this lack of database, I collected more than five hundred studies and included my self opinions and critics. I had difficulites to classify them,either they were representing either their own branch of art, or they were written as acknowledgements. Thus, I had to use my initiative, and clasify them by respecting the names given by their authors, or electing them according to the past studies of their authors. I systematically evaluated the published books, articles, symposium and congress extracts, thesis, since the foundation of Turkish Republic till nowadays. The “problems and subject balance” charts and graphics were given in function of “publishments for author”, showing us that they were precisely reflecting the tendencies and trends of the social majority. A brief biography and chronology about the most published authors is included, the authors are artists, mostly painters. This section of the study will also tell us about when the works were published, and the appropriate conditions. There were forty periodical art magasines, during the republican period, and the amount of articles published in periodical art magasines are encouraging. There are few books, due to the difficulties of writing and publishing. Thesis were more frequently published after the years nineteen eighty. The general index is the main list of our study, but one can easily access the author or subject indexes at the end of the book. The purpose of chronological point of view was to point the art teachings’ development in our country. My opinion about the past studies resulted as follows, they are not adequate and frequent. Wishing this “ Bibliography of Art Education“ to be a useful for future studies, and being a source and inspiration for future bibliographies of its kind.
Keywords: Bibliyografyalar; Plastik Sanatlar; Sanat Eğitimi