Gama-glutamil transferazın oksidatif stres ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Gama-glutamil transferazın (GGT) öncelikli rolü, hücre içi indirgenmiş glutatyon (GSH) sentezi için gerekli olan öncül amino asitleri, özellikle de sisteini sağlamak için hücre dışı GSHın yıkımıdır. Böylece enzim, antioksidan etki gösterir. Ancak, GGT tarafından ekstrasellüler GSHın katabolizması, ortamda geçiş metalleri varlığında reaktif oksijen türlerinin oluşumuna da neden olabilmektedir. Son epidemiyolojik çalışmalar serum GGT aktivitesi artışının (normal referans değerleri içinde) temelinde ateroskleroz olan kardiyovasküler hastalıklar için bir öngörücü olabileceğini göstermektedir. Bu derlemede GGT ile oksidatif stres arasındaki ilişkiye ve GGTnin kardiyovasküler hastalıkların klinik değerlendirilmesinde ve patogenezinde önemi ile ilgili son bilgilere yer verilmiştir.

The primary role of the gamma-glutamyltransferase (GGT) is to break down the extracellular glutathione (GSH) in order to provide precursor amino acids especially cysteine, required for the intracellular GSH synthesis. Thus, the enzyme shows an antioxidant effect. However, it may cause reactive oxygen species generation in the presence of transition metals during the metabolism of GGT-catalysed extracellular GSH. Recent epidemiological researches have shown that elevated serum GGT activity, within its reference level range, is a marker of cardiovascular diseases, which brought on by atherosclerosis. In this review, recent knowledge on the association between GGT and oxidative stress as well as the importance of GGT activity in the pathogenesis and clinical evaluation of Cardiovascular Diseases has been discussed.
Association of gamma-glutamyltransf erase with oxidative stress and cardiovascular diseases
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji