C-reaktif protein/albümin oranı anti-nötrofil sitoplazmik antikor ilişkili vaskülitte hastalık aktivitesi ile ilişkilidir - BARUTÇU ATAŞ, DİLEK; ALİBAZ ÖNER, FATMA; DİRESKENELİ, RAFİ HANER; AŞICIOĞLU, EBRU; TUĞLULAR, ZÜBEYDE SERHAN (My University, 2021)
GİRİŞ: Son çalışmalarda, infl amasyon ve beslenme durumunu gösteren C-reaktif protein/albümin oranı (CAR), vaskülitler için bağımsız prognostik belirteç olarak kabul edilmiştir. ANCA ilişkili vaskülit (AAV) hastalarında CAR ile ilişkili veriler kısıtlıdır. Bu çalışma, ANCA vaskülit hastalarında CAR ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. GEREÇLER ve YÖNTEM: Bu kesitsel çalışmaya 51 AAV hastası ve 42 yaş-cinsiyet uyumlu kontrol alındı. Vaskülit aktivitesini değerlendirmek için Birmingham vaskülit skoru (BVAS) ve hastalık hasarı hakkında bilgi sağlamak için vaskülit hasar indeksi (VDI) kullanıldı. Klinik özellikler ile CAR, BVAS ve VDI arasındaki ilişki araştırıldı. SONUÇLAR: Hastaların ortanca (%25-%75) yaşı 55 (48-61) yıl ve ortanca hastalık süresi 34 (11-72) ay idi. CAR, AAV hastalarında kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksekti (1.92.7 ve 0.70.4; p=0.006). BVAS’ın %75’lik dilimi yüksek BVAS (BVAS≥5) olarak tanımlandı. ROC eğrisi analizi, CAR≥0.98’in BVAS≥5’i %70.0 duyarlılık ve %68.0 özgüllükle öngördüğünü gösterdi (AUC:0.660, CI:0.482-0.837, p=0.049). CAR≥0.98 olan hastalar olmayanlarla karşılaştırıldığında, BVAS 5.0 (3.5-8.0) vs. 2.0 (0-3.25), p<0.001, BVAS≥5 16 (%64.0) vs 4 (%15.4) hasta, p:0.001, VDI 4.0 (2.0-4.0) vs 2.0 (1.0-3.0), p=0.006 ve CAR 1.32 (1.07-3.78) ve 0.75 (0.60-0.83), p<0.001 anlamlı olarak daha yüksekken albümin 3.8 (3.1-4.3) vs 4.1 (3.9-4.4) g/dL, p=0.025 ve hemoglobin 12.1 (10.4-13.4) vs 13.0 (12.5-14.2) g/dL, p= 0,008 önemli ölçüde daha düşüktü (Tablo 1). Çok değişkenli analiz, AAV hastalarında BVAS OR(%95 GA):1.313 (1.003-1.719), p=0.047 ile CAR≥0.98 arasında bağımsız ilişki olduğunu ortaya koydu (Tablo 2). Ayrıca CAR ile BVAS arasında pozitif korelasyon izlendi (r:0.466, p=0.001). TARTIŞMA: AAV hastalarında CAR hastalık aktivitesi ile ilişkilidir.Bu hasta popülasyonunda hastalık aktivitesini izlemek için CAR kullanılabilir.