Farklı kök kanal irrigasyon ve dolum yöntemlerinin kanal dolgusunun dentin duvarına penetrasyonuna etkisinin incelenmesi - Demir, Erhan (My University, 2018)
Bu çalışmamızda üç farklı irrigasyon yönteminin; iğne ile irrigasyon; pasif ultrasonik irrigasyon ve XP Endo Finisher ile irrigasyon tekniklerinin dentin tübüllerine penetrasyonunun ve üç farklı dolum yönteminin; devamlı ısıyla kondensasyon, lateral kondensasyon ve taşıyıcılı sisteminin dentin tübüllerine penetrasyonunun CSLM ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada çekilmiş 60 adet insan dişi kullanıldı. Dişlerin kronları köklerinden ayrıldı. Kök kanallarının kemomekanik preperasyonu TF Adaptive döner eğe sistemiyle yapıldı. Daha sonra kök kanalları sırasıyla %5,25 NaOCl ve %17 EDTA solüsyon ile yıkandı. Çalışma iki bölümde yapıldığı için örnekler 30’ar adet olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. ilk çalışma olan irrigasyon çalışmasında %2 ‘lik CHX içine %0,1 Florosan boya (Rhodamine-B) ilave edilerek deney yapılmıştır. Daha sonra kök kanallarında horizontal kesitler alınıp CSLM(konfokal lazer tarayıcılı mikroskop) ile görüntüleme yapıldı. İrrigasyon çalışmasının sonuçlarına göre yüksek sonuç veren grup çalışmanın ikinci bölümünde kullanılarak örnekler doluma hazırlandı. Çalışmanın ikinci bölümünde kanal patı içine %0,1 oranında florosan boya (Rhodamine-B) ilave edilip kanal dolumları yapılmıştır. Kök kanallarının dolumu sonrasında alınan horizontal kesitler CSLM ile görüntülenmiştir. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. XP Endo Finisher ile irrigasyon yöntemi sayısal olarak en iyi penetrasyon sağlamıştır. Ancak Pasif ultrasonik irrigasyonla arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. iğne irrgasyonu en düşük penetrasyonu göstermiştir. Kök kanallarının dolumunda üç yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.

The aim of this study was to evaluate penetration of different irrigation methods and different root canal filling methods into radicular tubules via confocal microscopy. Sixty single rooted teeth were prepared with TF adaptive rotary system and irrigated with % 5,25 NaOCl and %17 EDTA. .Since the study was carried out in two parts, the samples were divided into 2 groups of 30 teeth. The first experiment was carried out by adding% 0,1fluorosan dye (Rhodamine-B) into % 2 CHX. Horizontal sections were then taken in the root canals and visualized with CSLM (confocal laser scanning microscope). According to the results of the irrigation study, the group with high results was prepared to fill the samples using the second part of the study. Fluorosane dye (Rhodamine-B) was added to sealer and roots were filled. The horizontal sections taken after filling the root canals were visualized with CSLM. The data were analyzed statistically.XP Endo Finisher irrigation method provides the best numerical penetration. However, there was no statistically significant difference with passive ultrasonic irrigation. Needle irrigation showed the lowest penetration. No statistically significant difference was found between the three methods of filling the root canals.
Keywords: CSLM; dentin tübül penatrasyonu; dentinal tubulus penetration; Dentist; Diş hekimliği; Endodonti; Endodontics; irrigasyon; irrigation; kök kanal dolumu; root canal filling