Özbek yazar Otkir Hâşimov’dan seçme hikâyeler “Uruşning Songgi Qurbâni, Hâtäm-Xasisning Xazinäsi, Quyåş Tärâzisi, Muştipär, Bemâr Piyâz” (inceleme, metin, aktarma, dizin) - Gökçe, Gamze Türkan (My University, 2014)
TEZ ÖZETİ Bu tezde Özbek yazar Otkir Hâşimov’a ait olan “Uruşning Songgi Qurbâni”, “Hâtäm-Xasisning Xazinäsi”, “Quyåş Tärâzisi”, “Muştipär” ve “Bemâr Piyâz” adlı toplam beş hikâye üzerinde çalışılmıştır. Tez dört ana bölümden oluşmuştur. Giriş kısmında yazar ve eserler hakkında bilgi verildikten sonra gramer incelemesi yapılmıştır. İkinci bölüm metindir. Transkripsiyon tablosu ve transkripsiyonla ilgili bilgiler verildikten sonra hikâyelerin transkripsiyonuna geçilmiştir. Üçüncü bölüm aktarı bölümüdür. Bu bölümde hikâyelerin Türkiye Türkçesi’ne aktarısı verilmiştir. Dördüncü bölüm ise dizindir. Bu bölümde önce dizinle ilgili açıklamalar daha sonra dizin yer almaktadır. Tez, bibliyografya ve hikâyelerin orijinal metni ile sona ermiştir.

In this thesis there was studied on five stories of Uzbek Writer Otkir Hasimov which named are “Uruşning Songgi Qurbâni”, “Hâtäm-Xasisning Xazinäsi”, “Quyåş Tärâzisi”, “Muştipär” and “Bemâr Piyâz”. This thesis consist of four main parts. After giving information about writer and stories there was studied on grammar in the introduction part. In the second part, firstly, transcription chart and transcription system then the text is given. In the third part, translation of the stories are given. In the last part, firstly, technical information about index then the indexis given. After the index, bibliography and the copy of the original text is given.
Keywords: Biyografi; Dış Türkiler_Özbek Edebiyatı; Otkir Haşimov; Türk Edebiyatı_Hikaye