Çok Değişkenlik Kaynaklı Rasch Ölçme Modeli ve Hiyerarşik Puanlayıcı Modeli İle Kestirilen Puanlayıcı Parametrelerinin Karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu araştırmada, açık uçlu maddelere ilişkin, aynı sınananlar tarafından verilen yanıtların, birden fazla puanlayıcı tarafından puanlanması durumunda, çok değişkenlik kaynaklı Rasch ölçme modeli (ÇDKRÖM) ve hiyerarşik puanlayıcı modeli (HPM) ile puanlayıcı katılık/cömertlik ve değişkenlik parametrelerinin kestirilmesi ve her iki modele ilişkin parametrelerin birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Temel araştırma modelindeki araştırmanın verileri, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde Ankara ili Çankaya ilçesinde yer alan, 10 okulda öğrenim gören, 15 yaş grubu 380 öğrencinin sekiz açık uçlu maddeye verdikleri yanıtlara beş ortaöğretim matematik öğretmeni tarafından atanmış puanlardan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda, ÇDKRÖM ve HPM puanlayıcı parametre sonuçlarının genel olarak benzer olduğu saptanmıştır. Her iki modele ait sapma bilgi kriteri değerlerine göre; HPM'nin ÇDKRÖM'e göre araştırma verilerine daha iyi uyum sağladığı, tek bir maddenin tek bir yanıtına ilişkin atanan çoklu puanlara ait bir yapının HPM'yle daha iyi yansıtıldığı sonucuna ulaşılmıştır

This study aims at estimating the parameters with many facet Rasch measurement model (MFRMM) and hierarchical rater model (HRM) and evaluating together the rater severty/leniency and parameters obtained from both models if responses given by the same examinees for open-ended items are scored by multiple raters. In the scope of collecting study data, the scores assigned by five secondary school mathematics teachers for responses to eight open-ended items by 380 students, aged 15, from 10 schools in Çankaya District of Ankara province were used during the 2nd semester of the 2012-2013 academic year. The study revealed that rater parameters of MFRMM and HRM were similar in general. According to the deviation in formation criteria for both models; it was concluded that HRM provides better fit the data than MFRMM and the structure of assigned multiple scores regarding one single response to one single item is reflected beter by the HRM
Comparing Parametersof Many Facetrasch Measurement Model And Hierarchial Rater Model
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; İşletme