Özel eğitim meslek elemanlarının bilgisayar tutumları ve bilgisayar destekli özel eğitime yönelik görüşleri ve yeterlilik seviyeleri - Deniz, Levent; Demirkıran, A. Vefa (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2006)
Özel eğitim kurumlarında çalıșan özel eğitim meslek elemanlarının, özel eğitimde bilgisayar destekli eğitime yönelik görüșlerinin, bilgisayar tutumlarının ve bilgisayar yeterliliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıștır. Araștırmanın örneklemini İstanbul ilinde 2004-2005 öğretim yılında özel eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 329 (kadın %58, n:192; erkek %42, n:137) özel eğitim meslek elemanı olușturmuștur. Özel eğitim meslek elemanlarının bilgisayar tutumları Deniz (1996) tarafından geliștirilen Bilgisayar Tutum Ölçeği-Marmara (BTÖ-M) aracılığıyla belirlenmiștir. Özel eğitim meslek elemanlarının özel eğitimde bilgisayar destekli eğitimin yararına yönelik görüșleri ile bu alandaki yeterliliklerinin belirlenmesi amacıyla da araștırmacılar tarafından olușturulan 8 soruluk bir anket kullanılmıștır. Araștırma sonuçlarına göre özel eğitim meslek elemanlarının, cinsiyetlerine, görev yaptıkları kurum türüne (devlet/özel) ve hizmet verdikleri engel türüne yönelik olarak bilgisayar tutumlarının farklılașmadığı belirlenmiștir. Özel eğitim meslek elemanlarının bilgisayar destekli özel eğitim uygulamalarıın yararlı olacağını düșündükleri bununla birlikte bilgisayar destekli özel eğitim uygulamalarına ve bu uygulamalarda kullanılacak yazılım ve d
Special education proffessionals’ computer attitudes and opinions and efficacy levels toward computer assisted special education
Keywords: Özel eğitim, bilgisayar tutumları, bilgisayar destekli eğitim