Moda nesnesi̇ olarak çanta ve markalaşma - Çinçin, Buğlem (My University, 2023)
Çanta, bireysel kimlik ve toplumsal statüyü yansıtan, tasarım ve kültürün kesiştiği popüler bir moda nesnesidir. Çanta, işlevsel bir nesne olmanın yanında günümüzde toplumsal ve kültürel bir sembol olarak karşımıza çıkmaktadır. Çanta tasarımı, moda endüstrisindeki trendler ve değişimlere paralel olarak sürekli gelişmekte olan dinamik bir alan olmuştur. Bu çalışma, moda tasarımında çantanın tarihsel gelişim, değişim ve rolünü tasarımcı perspektifinden ele almaktadır. Çantanın moda tasarımı ve ürün tasarımındaki kesişen konumu, estetik ve işlevselliğin uyum içinde birleştirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Literatür araştırmasına dayanan bu çalışmada, yazarın kurduğu bir tasarımcı markası olan Lems çanta markası vaka örneği olarak yer almaktadır. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Tez çalışmasının ilk bölümünde, çantanın tanımı ve tarihsel kökenlerine dair bir giriş yapılmıştır. Çantanın temel işlevinden, günümüzdeki çok yönlü kullanımına kadar olan evrimine değinilmektedir. Bu bölüm, çantanın nasıl bir sembol haline geldiğini tarihsel süreçte anlamak için kritik bir temel oluşturmaktadır. 1920’lerden günümüze kadar çanta modasının nasıl değiştiği ve moda endüstrisi ve toplum üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çantanın tarihsel gelişimi bölümünde kullanılan görsellerin önemli bir kısmı doğru bilgiyi aktarmak amacıyla müze ve tarih kitaplarından alınmıştır. İkinci bölümde, minimalizm, dadaizm, fütürizm gibi çeşitli akımların çanta tasarımları üzerindeki etkileri incelenir ve bu etkilerin modern tasarımlara nasıl yansıdığı gösterilir. Ayrıca, tarihte yer etmiş ikonik çanta tasarımları ele alınır. Üçüncü bölüm, çanta tasarımının yaratıcı süreçlerine, tasarım sürecinden üretim aşamalarına, yenilik arayışlarından sürdürülebilir yaklaşımlara kadar geniş bir perspektif sunmaktadır. Son bölümde ise bir çanta markası oluşturmanın temelleri ele alınır. Ayrıca, marka oluşturma, hedef kitle tanımlaması, marka ve yasal koruma, hızlı moda ve tasarımcı markaları arasındaki farklar, marka çağrışımları, marka tanınırlığı ve bilinirliği, moda-dijital pazarlama, e-ticaret ve sürdürülebilir moda gibi konular incelenir. Çalışma, çanta tasarımlarının tarihini, sanatla olan etkileşimini ve çağdaş moda endüstrisindeki yerini inceleyerek ve tasarımcı markası örneği ile tasarımcılar için bir vaka örneği sunmayı amaçlamaktadır.

Bags are a popular fashion item that reflect individual identity and societal status, marking the intersection of design and culture. Beyond their functional nature, bags have emerged as a social and cultural symbol in contemporary times. Bag design is a dynamic field within the fashion industry, constantly evolving in parallel with trends and changes. Based on literature research, this work includes a case study of 'Lems' a designer brand established by the author. The study consists of four main sections: In the first section, an introduction to the definition and historical origins of bags is presented. It investigates how bag fashion has changed from the 1920s to the present and its impact on the fashion industry and society. The historical development of bags, including images sourced from museums and history books, is emphasized for accurate information dissemination. The second section examines the influences of various movements such as minimalism, Dadaism, and futurism on bag designs, illustrating how these influences are reflected in modern designs. Additionally, iconic bag designs that have made a mark in history are discussed. The third section offers a comprehensive perspective on the creative processes in bag design, from design stages to production phases, encompassing innovative searches to sustainable approaches. The final section delves into the fundamentals of creating a bag brand. It explores topics such as brand creation, target audience identification, brand and legal protection, the differences between fast fashion and designer brands, brand associations, brand recognition and awareness, fashion-digital marketing, e-commerce, and sustainable fashion. The study aims to provide a case example for designers by exploring the history of bag designs, their interaction with art, and their place in the contemporary fashion industry, highlighted through the example of a designer brand.
A bag as a fashion object and branding
Keywords: Çanta Markası; Çanta Tasarımı; Designer; Fashion design; Fashion Object; Handbag Brand; Innovation; Moda Nesnesi; Moda tasarımı; Tasarımcı; Yenilik Bag Design