Sermaye Piyasalarında Manipülasyon ve İMKB'deki Örnekleri - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Etkin bir sermaye piyasasının oluşumunun temelinde güven ve fırsat eşitliği ilkeleri yer almaktadır.Ancak zaman zaman piyasalarda bu ilkelere ters düşen işlem ve davranışlar olduğu gözlenmektedir. Bazıpiyasa katılımcılarının rasyonel olmayan davranışlarla hisse senedi fiyatlarında dayanağı olmayan, beklenmedik dalgalanmalar yaratarak yatırımcıları yanlış yönlendirmeleri ve bundan haksız kazanç sağlamaya çalışmaları manipülasyon olarak nitelendirilmektedir. Özellikle bireysel yatırımcının korunması açısından, manipülasyon yasal düzenlemelerle önlenmeye çalışılmaktadır. Bununla birlikte yasal boşlukların giderilmesi ve uygulamaya yönelik gerekli önlemlerin kısa sürede alınması önem taşımaktadır. Manipülasyondan uzak etkin bir sermaye piyasası, ekonomik kalkınmanın önemli unsurlarından biridir.

An effective capital market is one founded on the principles of trust and equality of opportunity.However, it is sometimes possible to observe market transactions and behaviour that violate these principles. Manipulation is defined as those activities aimed at the provision of unfair benefit stemming from the pricing of unjustified share values as reflected in irrational behaviour by certain market participants and the creation of unexpected volatility that misdirect investors . In order to protect individual investors, it is important that a strong legal framework is in place and that practical measures to eliminate any legal shortcomings and mispractices are rapidly implemented.Ensuring that a capital market is free from manipulation is an important factor in economic development.
Capital Market Manipulation with Reference to Examples from the Istanbul Stock Exchance
Keywords: İktisat; Tarih; İşletme