Kazakistan’da dış yatırımların yapısı ve gelişimi - Turganbayev, Berik (My University, 2007)
KAZAKİSTAN’DA DIŞ YATIRIMIN YAPISI VE GELİŞİMİ ÖZET Gelişmekte olan ülkelerin ortak özelliği, sermaye yetersizliğidir. Söz konusu ülkeler, sermaye açıklarını gidermek için dış tasarruflara yönelmektedir. Tabi ki gelişmekte olan ülkeler açısından sağlıklı olan doğrudan yatırımlardır. Bu yarışta, yabancı yatırımcılara en iyi imkân sunan ülkeler DYY akışından önemli paya sahip olmaktadırlar. Kazakistan Cumhuriyeti de bağımsızlığın ardından Pazar ekonomisini benimseyerek, ülke refahını arttırmak için bu yönde reformlar gerçekleştirerek yabancı yatırımları cezp etmeye çalışmıştır. İşte tezin asıl amacı, bağımsızlığından günümüze kadar Kazakistan Cumhuriyetinin -yeraltı zenginlik avantajını da kullanarak- doğrudan yabancı yatırımların ne ölçüde ülke ekonominse katkıda bulunduğunu görmektir. Tezin ilk bölümünde, yatırım ve yabancı sermayeye ilişkin kavramlar işlendikten sonra yabancı sermaye türleri ve bunlar arasındaki farklar belirtilmiştir. Daha sonra dünyadaki sermeye hareketleri rakamlarla açıklanmıştır. İkinci bölümde, doğrudan yabancı yatırımlarda taraf olan ev sahibi ülkeler ile sermayenin kaynağı olan yabancı şirketlerin eylemleri açıklanmıştır. Şirketleri yurtdışına yatırım yapmaya yönlendiren saikler ve ev sahibi ülkeden beklentileri ve bu doğrultuda ev sahibi ülkelerin doğrudan yatırımlara uygun yatırım ortamı hazırlaması ve sağlayacakları kolaylıklar sıralanmıştır. Son bölümde Kazakistan Devletinin SSCB’deki konumu ve SSCB dağıldıktan sonra ilk bağımsızlık yıllarındaki sıkıntılara değinmiştir. Kazakistan ekonomisine ilişkin günümüze kadarki makroekonomik gelişmeler beşer yıl halinde işlenmiştir. Daha sonra Kazakistan’a doğrudan yabancı yatırım akışı ve stokunun yıllar itibariyle gelişimi rakamlarla açıklanmıştır. Bununla beraber net portföy yatırımlarının gelişimi de ele alınmıştır. Aynı zamanda tezin sonunda Kazakistan’dan yurtdışına yatırım akışı ve stoku da açıklanmıştır. THE STRUCTURE AND DEVELOPMENT OF FOREIGN INVESTMENTS IN KAZAKHSTAN

A common characteristic of developing countries is insufficiency of capital. Those countries to satisfy deficit, turn towards outside savings. Of course, for developing countries, direct investments are the healthier way. In this competition, countries which give the best opportunity to foreign investors take the biggest part from FDI flow. Also, after its independence, Kazakhstan Republic with the help of Market Based Economy, materialized some reforms in this way trying to attract foreign investments for increasing prosperity of the country. The main goal of this thesis is to see the help of direct foreign investments to the economy of Kazakhstan Republic with usage of natural reserves advantage as well, from its independence to today. In the first part of thesis, after discussion on concepts related to investment and foreign capital, foreign capital types and their differences were mentioned. Afterwards, capital movement in the world was explained with the help of numerals. In the second part, there were explained actions of host countries and foreign investors. There are some reasons that attract investors to invest abroad, and regarding to that reasons host economy countries help to that investors to invest. In the last part of thesis, it was mentioned a place of Kazakhstan Republic in USSR and after its collapse, in first years of independence. Moreover, macroeconomic developments regarding Kazakhstan’s economy was mentioned in 5-year periods. Afterwards, there were mentioned the flow of direct foreign investment to Kazakhstan, and the yearly stock developments in numerals. In addition to this, development of distinct purse investments was worked on. Furthermore, at the end of thesis there were explained an investment flow and stock from Kazakhstan to abroad.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kazakistan_Dış Yatırım