Farklı kalınlıklardaki lityum disilikat kuronların Er: YAG lazer ile desimantasyonu sırasında oluşan pulpal ısı değişimlerinin ve debonding sürelerinin in vitro olarak incelenmesi - Şendurur, Tansu (My University, 2024)
Amaç: Günümüzde estetik beklentilerin gittikçe artması ile tam seramik kuron sistemlerindeki gelişmeler de hız kazanmıştır. Tam seramik kuronların simantasyonunda adeziv simanlar kullanılmaktadır; herhangi bir sebeple sökülmesi gerektiği durumlarda yüksek bağlanma kuvvetinden dolayı desimantasyon işlemi oldukça zordur. Diş hekimliğinin birçok alanında kullanılan lazerler debonding işlemleri için de kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, farklı kalınlıktaki lityum disilikat kuronların çıkarılma sürelerini ve lazer uygulaması sırasında pulpadaki ısı değişimini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: 1mm, 1,5mm ve karma kalınlıkta 45 adet lityum disilikat kuron, ilgili çekilmiş insan üst birinci küçük azı dişlerine rezin siman ile yapıştırıldı. 24 saat önce simantasyonları tamamlanmış olan örneklerin desimantasyon işlemleri için Er:YAG lazer kullanıldı. Her kalınlık için lazer parametreleri sırasıyla 5W, 5,6W ve 5,9W (10 Hz) idi. Her örnek için çıkıncaya kadar geçen süre ve lazer uygulaması sırasında pulpada meydana gelen sıcaklık değişim değerleri kaydedildi. İstatistiksel değerlendirmeler One-way ANOVA varyans, Duncan ve Tamhane's T2 testleri (p<0,05) kullanılarak yapıldı ve anlamlılığın her grup içinde ve grup ayrımı yapılmadan incelenmesi için Pearson korelasyon katsayısı kullanıldı. Bulgular: Her kuron kalınlığı için uygun parametrelerde çıkarılma süreleri (dak:sn) şu şekilde bulunmuştur: 1mm kalınlığındaki kuronlar için 5W güçte 2:30 ile 4:45 arasında; 1,5mm kalınlığındaki kuronlar için 5,9W güçte 5:00 ile 11:15 arasında; karma kalınlıktaki kuronlar için 5,9W güçte 8:45 ile 15:00. Ayrıca pulpa odasındaki sıcaklık değişimlerinin hiçbir örnek için kritik değer olan 5,5°C'yi aşmadığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Er:YAG lazer ışınlaması, kalınlığa göre uygun lazer parametreleri kullanıldığında tam seramik kuronların çıkarılmasında etkili ve güvenli bir yöntemdir.

Objective: Since the removal of resin-luted all-ceramic restorations is a challenge, the use of Er: YAG lasers has become popular. The aim of this study was to determine the removal time of monolithic lithium disilicate crowns in different thicknesses and heat transmission to pulp using Er: YAG laser. Materials and Methods: Forty-five full-coverage monolithic lithium disilicate crowns in 1mm, 1.5mm, and mixed thickness were resin luted on relevant extracted human maxillary first premolars and subjected to Er:YAG laser irradiation for crown removal after 24h. Laser parameters for each thickness, respectively, were 5W, 5,6W, and 5,9W (10 Hz). The removal time and temperature change values were recorded for each sample. The statistical evaluations were performed using One-way ANOVA variance and post hoc Duncan and Tamhane's T2 tests (p<0.05),and the Pearson correlation coefficient was used to examine the significance within each group and without group discrimination. Results: All crowns were laser-debonded successfully. Removal time (min:sec) at the succeeding laser parameter for each group: between 2:30 and 4:45 at 5W power for 1 mm samples; between 5:00 and 11:15 at 5.9W power for 1.5 mm samples; between 8:45 and 15:00 at 5,9W power for samples in mixed thickness. Moreover, it was observed that the temperature changes in the pulp chamber did not exceed the critical value of 5,5°C for any sample. Conclusion: Er:YAG laser irradiation is an effective and safe method for removal of all-ceramic crowns when the laser parameters are appropriate to thickness.
In vitro investigation of debonding time of lithium disilicate crowns in different thicknesses and pulpal heat changes during debonding with Er: YAG laser
Keywords: ceramic thickness; debonding; Dental prosthesis; Dental restoration; desimantasyon; Diş protezleri; Diş restorasyonu; heat transmission; ısı değişimi; laser parameter; lazer parametresi All-ceramic; seramik kalınlığı; Tam seramik