Finans piyasalarındaki yatırım araçlarının yatırımcılar için getirisinin simplex yöntemiyle incelenmesi ve Max.karı sağlayan yatırım aracının bulunması - Seymen, Hande (My University, 2001)
Tezimizde ekonomi icin önemli kavramlar incelenmis olup bu kavramlarin ekonomik hayatimizdaki önemi uzerinde durulmustur, ekonominin incelenmesi icin sözel kavramlarin yanisira sayisal yöntemlerin ve verilerin önemine deginilmistir. Ekonominin gelecekteki durumunun tahmininin kücük yatirimci icin önemi gözönüne alinmistir. Kücük yatirimcilarin yatirimlerini degerlendirdigi piyasalar aciklanmis ve mali, para, kambiyo ve altin piyasalarina deginilmistir. Piyasalarin özellikleri incelenmistir. Küresellesme ve ürün cesitliligi ile beraber gelen küresel rekabet aciklanmistir. Kücük yatirimcinin yatirim yapabilmesi icin en önemli öge finansman incelenmistir. Bu baglamda gelir, tasarruf ve yatirim kavramlari aciklanmaya calisilmistir. Yatirimlar ile ilgili olarak risk unsuru ele alinmistir. Risk cesitleri incelenmis, cesitlendirme üzerinde durulmustur Kazanc ve risk arasindaki iliskiye deginilmistir. Yatirimlarin süresi, vadesi, güvenilirligi hakkinda bilgi verilmeye calisilmistir. Portföy kavrami incelenmis ve portföyun önemi aciklanmaya calisilmistir. Portföy çesitleri tek tek aciklanmistir. Tezimizin yöntemine uygun olanlar degisken olarak seçilmistir. Yatirimlar ve risk ile ilgili olarak risk ölçümünde kullanilan göstergeler açiklanmistir. Portföy olusturmada amaç, çesitli ürünler arasinda tercih sansimizin olmasi oldugundan getirisi en yüksek olabilecek olan araclara yatirim yapilmistir. Degiskenlerin getirisinin geçmis dönemlerine ve icinde bulundugumuz piyasanin dunya piyasalari ile iliskisi gözönünde bulundurularak; döviz degiskeni olarak Amerikan Dolari, hisse senedi olarak Arsan, altin degiskeni olarak Cumhuriyet altini, yatirim fonu olarak Atipi Yatirim Fonunda Demir Yatirim ile faiz ve repo degiskenleri kullanilmistir. Bu degiskenlere ait 2000 yili Aralik ayi verileri kullanilmis olup, portföy 1.000.000.000,00 TL ile kisitlanmistir. Simplex Yontem kullanilarak bir uygulama yapilmis olup max. getiriyi saglayan yatirim araci Amerikan Dolari olarak bulunmustur. n this thesis, economic concepts and their importance have been studied in our investment decisions. Operational research and statistical data have been used into consideration. The importance of economic forecasting for small scale entrepreneurs have been studied. Markets which attract small scale investors have been explained and financial, monetary, foreign exchange, gold markets have been examined. Features of the markets have been studied. Global competition has been explained in terms of product variety and globalism. With regard to income, savings and investment the most important financial tools for small investors have been examined. Concept of risk taking for investments has been studied. Diversification of funds in terms of risk management have been examined and relationship between gain and risk have been referred. Information about time, duration, and reliability of the investments is given. Concept of and importance of portfolio have been examined. Tools of portfolio have been examined. We took aim appropriate tools as variables in the thesis. Indicators of risk measurement have been explained in referring to investment and risk management. The main aim of having portfolio is to increase alternative investment tools. Products the highest income return have been chosen as an investment tool. The variables are taken into consideration in relation to past economic crisis, present market conditions and the world’s economic conjecture as awhole. We took variables such as US Dollar for foreign currency, ARSAN for shares, Republic Gold for gold, Demir Yatirim (Iron Investment) Type A for investment funds, interest and overnight rates. For these variables we took data from December 2000 and the values was fixed as 1.000.000.000,00 Turkish Liras. We used Simplex Method to find out the max. profitable investment tool. As a result, US Dollar has brought maximum return-in compare to the other variables-for the period of time given.
Keywords: Yöneylem Araştırması