BEYAZ YAKALI VE MAVİ YAKALI İŞÇİLER ARASINDA FAZLA ÇALIŞMA İLE ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETLERİ BAKIMINDAN FARKLI ORANLARIN UYGULANMASI EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRILIK OLUŞTURUR MU? - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Yargıtayın 23.09.2014 tarihli kararı, iş hukukunda eşit davranma borcunun uygulanması bakımından son zamanlarda verilen belki de en önemli karar olarak dikkat çekmektedir. Gerçekten, söz konusu içtihadın yerleşik bir nitelik kazanması durumunda özellikle endüstri alanında, mavi ve beyaz yaka çalışanların bir arada ancak farklı koşullara göre çalıştığı işyerlerinde uygulamaları radikal biçimde etkilenecektir. İşyerinde ücret ve yan haklar konusundaki farklı uygulamalar ve gruplandırmaların objektif açıdan meşru temellere dayandığı sürece doğal karşılanması gerekmektedir. Fazla mesai ücretlerinin yasal sınırların üzerinde arttırılmasının mavi ve beyaz yaka işçilerin yönetim sistemlerindeki farklılık nedeni ile haklılaştırılması mümkün görünmektedir. Gerçekten, işin niceliğini arttırmaya (mavi yaka), yönelen bir yönetim sistemindeki uygulamayı, kural olarak niteliğin ölçümlendiği bir yapıya "eşit davranma borcunun gereği" adı altında yansıtmak isabetli bulunmamaktadır. Bu yönüyle Yargıtayın inceleme konusu yaptığımız kararı, çağdaş insan yönetimi anlayışına da ters düşmekte ve bu içtihadın yerleşik bir nitelik kazanması uygulama yönünden olumsuz sonuçları beraberinde getirme riskini de taşımaktadır. Beklentimiz Yüksek Mahkemenin isabetli bulmadığımız bu kararından dönmesi ve bunu yerleşik içtihat haline getirmemesidir

The Supreme Court decision dated 23.09.2014, is probably the most important one recently in regard of implementation of the principle of equal treatment in labour law. must be accepted normal when they depend on valid reasons objectively. Legitimation of overtime wages being increased over legal limitations due to the different management system between blue and white collar employees seems possible. In fact, it is not accurate to reflect an application of a management system, which is aimed to increase the quantity of the work (blue collar) to a structure which as a rule measures the quality under the name of “the requirements of equal treatment and debt”. At this point, the decision of the Supreme Court that we analyze is conflicted with modern human management concept and has risks to bring negative results incase it is settled down.We expect that the Supreme Court will retract from this decision which we find inappropriate and not to make it settled down
CAN DIFFERENT RATIOS APPLIED BETWEEN BLUE AND WHITE COLLAR WORKERS DUE TO WORK ON THE NATIONAL DAYS AND PUBLIC HOLIDAYS BE CONTRARY WITH THE PRINCIPLE OF EQUAL TREATMENT?
Keywords: Hukuk