Yeşil inovasyonun belediye atık yönetimine etkisinin heterojen panel veri analizi ile incelenmesi - Atakan, Tuğba (My University, 2025)
Yeşil inovasyonun belediye atık yönetimine etkisinin heterojen panel veri analizi ile incelenmesi Araştırma yeşil inovasyonun belediye atık yönetimi üzerindeki etkilerini ve katkılarını incelemeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada OECD’ye üye 24 ülkenin 1995-2022 dönemine ait verileri kullanılarak yeşil inovasyonun belediye atık yönetimi üzerinde etkileri incelenmiştir. Analizde bağımlı değişken olarak ülkelerin belediye atık miktarları ele alınırken bağımsız değişken olarak çevre vergisi, kişi başı tüketim harcamaları, OECD sıkılık endeksi, kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu, yeşil inovasyon (çevreyle ilgili ar-ge bütçesi) değişkenleri kullanılmıştır. Ekonometrik açıdan çalışmada kullanılan modelde yatay kesit bağımlılığı için Breusch ve Pagan (1980) Testi ve heterojenliğin sınanması için Pesaran ve Yamagata (2008) Testi yapılmıştır. Modelde tüm parametreleri birimlere göre heterojen ve birimler arası korelasyonlu olmayı dikkate alan panel veri tahmin yöntemlerinden ortak korelasyonlu etkiler ortalama grup (CCEMG) tahminci ve genişletilmiş ortalama grup (AMG) tahminci yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, yeşil inovasyonun belediye atık yönetim uygulamalarında doğrudan katkı sağladığını göstermektedir. Ülkelerin sürdürülebilirlik amaçlarında atık yönetim uygulamaları atık miktarını azaltmak ve atığı doğru sınıflandırarak geri dönüşüm miktarını ve enerji geri kazanım oranlarını arttırmayı hedeflemektedir. Ülkelerin çevreyle ilgili ar-ge bütçelerindeki artış (yeşil inovasyon) belediye atık yönetiminde daha verimli, çevre dostu ve döngüsel ekonomi odaklı uygulamaların ortaya çıkmasını mümkün kılmaktadır. Sonuç olarak bu çalışmada, yeşil inovasyonun sadece çevresel etkilerine değinilmemiş belediye atık yönetim süreçlerinde inovasyonun sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlaması açısından önemi vurgulanmıştır. Bulgular döngüsel ekonomi politikaları doğrultusunda yeşil inovasyonun politika yapıcılar ve yerel yönetimler için önemli öneriler sunmaktadır.

Analysis of the effect of green innovation on municipal waste management through heterogeneous panel data analysis This research aims to examine the effects and contributions of green innovation on municipal waste management. Using data from 24 OECD member countries covering the period 1995–2022, the study investigates the impact of green innovation on municipal waste management. In the analysis, municipal waste amounts were employed as the dependent variable, while the independent variables included environmental taxes, per capita consumption expenditures, the OECD Environmental Policy Stringency Index, population density per square kilometer, and green innovation (environment-related R&D budget). From an econometric perspective, the study applies the Breusch and Pagan (1980) test to detect cross-sectional dependence and the Pesaran and Yamagata (2008) test to assess slope heterogeneity. Panel data estimation methods that allow for parameter heterogeneity across units and account for cross-sectional correlation are employed, specifically the Common Correlated Effects Mean Group (CCEMG) estimator and the Augmented Mean Group (AMG) estimator. The findings demonstrate that green innovation directly contributes to municipal waste management practices. In line with sustainability objectives, waste management strategies aim to reduce waste volumes, ensure proper waste classification, and enhance both recycling and energy recovery rates. Increases in environmental R&D budgets (green innovation) make it possible to implement more efficient, eco-friendly, and circular economy-oriented waste management practices. In conclusion, this study emphasizes not only the environmental impacts of green innovation but also its critical role in contributing to sustainable development goals through municipal waste management processes. The findings provide important implications for policymakers and local governments in the context of circular economy policies.
Analysis of the effect of green innovation on municipal waste management through heterogeneous panel data analysis
Keywords: AMG; AMG Green Innovation; CCEMG; Econometrics; Ekonometri; Heterogeneous Panel Data Models; Heterojen Panel Veri Modelleri; Matematiksel istatistik; Mathematical statistics; Yeşil İnovasyon