Growth and technology - Didin, Fatma (My University, 2004)
Soyadı : Fatma Didin sat zce İktisat Prof. Dr. Fatma Doğruel Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Ağustos 2004 Teknoloji, Büyüme

BÜYÜME VE TEKNOLOJİ Son yıllara kadar büyüme teorilerinde teknolojik ilerleme, dışarıdan verili ve maliyeti olmayan önemli bir faktör olarak ele alınmaktaydı. Yeni büyüme teorilerinin gelişmesiyle neoklasik büyüme teorisinin uzun süren üstünlüğü sona erdi. Yeni büyüme teorilerinde, üretkenliğin ve sermaye başına gelirin büyüme oranı içsel olarak açıklanmaktadır. Bu teorinin neoklasik büyüme teorilerine yönelik temel eleştirisi, neoklasik teoride büyüme oranının dışsal belirleyicilere bağlanmasıdır. Aslında ampirik çalışmalar teknolojinin organizasyonlara, bilgiye, firmalar ve çevresi arasındaki ilişkiye, ülkeye özel faktörlere ve toplumsal özelliklere bağlı olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, büyüme teorilerinin teknolojiye bakış açılarını dikkate alan bir literatür taramasından ve Avrupa birliğine üye 10 ülkeden oluşan bir örneklem için büyüme muhasebesi uygulamasından oluşmaktadır. Büyüme muhasebesini kullanarak yapılan statik panel veri tahmininin sonuçları, ortalama olarak gayri safi yurt içi hasıladaki artışın %75'inin teknolojik ilerlemeden kaynaklanmakta olduğunu göstermektedir.. Teknolojik değişimi ekonomik büyümenin ana belirleyicisi olarak bulan büyüme muhasebesinin temel başarısı, neoklasik büyümenin teorik zayıflıklarını göstermesidir. Ampirik analizlerin bir çok soru işareti oluşturmasına rağmen, endojen büyüme modelleri, neoklasik büyüme modellerine göre daha zengin bir çalışma alanı sağlamaktadır ve şimdi eski yıllara göre büyümenin faktörleri hakkında daha fazla bilgiye sahibiz. Name and Surname: Fatma Didin Field : Economics Programme: Economics Supervisor : Professor Fatma Doğruel Degree Awarded and Date: Master - August 2004 Technology, Growth ABSTRACT GROWTH AND TECHNOLOGY Until recently in the growth theory, technological progress had been treated as something given from the outside and as an important factor which has no cost. With the rise of the new growth theory, the long dominance of neoclassical growth theory has been ended. Within the framework of new growth theories, the rates of growth of productivity and per capita income are endogenously explained. Their main criticism of neoclassical growth theory is attributing growth rates to exogenous determinants. In fact, many empirical works has shown that technology depends on organizations, tacit and cumulative knowledge, interaction between firms and environments, country specific factors and social capabilities. This study consists of a literature review of growth theories in terms of the technological view and a growth accounting application for the sample of 10 of the EU15 countries. By using growth accounting method, the static panel data estimation results indicate that on average 75 percent of the rise in gross domestic product can be attributable to technical progress. The major merit of the growth accounting approach which found the main determinant of economic growth as technological change is showing the theoretical weaknesses of the neoclassical growth theory. Even though empirical analyses open many questions, endogenous growth models provide a richer framework for the growth theory than the neoclassical model and we have much more knowledge about the factors of growth than before.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik Büyüme; Ekonomik kalkınma ve büyüme; Teknolojik Yenilikler_Ekonomik Yönleri