Türkmen doğalgazının Türkmenistan ekonomisindeki yeri ve pazarlama sorunları - Mutalimov, Ruslan (My University, 2003)
TÜRKMEN DOĞAL GAZININ TÜRKMENİSTAN EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE PAZARLAMA SORUNLARI 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla beraber doğal kaynaklar zengini olan Türkmenistan, bağımsızlığına kavuşmuştur. Türkmenistan’ın kalkınması için en önemli kaynağı doğal gaz olarak görülmektedir. Türkmenistan’ın ihracatındaki toplam %80’lere varan payı ile doğal gaz ve petrol ilk sırada yer almaktadırlar. Ancak bağımsızlıktan sonra Türkmenistan, bu zenginliğini pazarlama sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Çünkü Sovyet dönemindeki “bağımlılık” yapısı nedeniyle mevcut doğal gaz boru hatları Rusya üzerinden geçmekte ve Türkmen doğal gazının alıcıları başta eski Sovyet Cumhuriyetler gelmektedir. Ayrıca bölgede yaşanan ekonomik krizler, bu ülkelerinin ekonomilerindeki kötüye gidiş ve ithalatlarındaki gerilemeler nedeniyle, Türkmenistan’ın başta doğal gaz ihracatının olumsuz yönde etkilemiştir. Bu gibi nedenler de, Türkmenistan’ın çeşitli doğal gaz bor hattı projelere iten en büyük etken olmuşlardır. Bu çalışma ile doğal gazın Türkmenistan ekonomisindeki yeri ve pazarlama sorunlarını anlatılmaya çalışılmıştır. Türkmen doğal gazının ihracatındaki artış-düşüşler ülke ekonomisinde iniş-çıkışlara neden olmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve tek boru hattına bağımlı olmamak için Türkmenistan, doğal gazını dört bir yandan uluslararası piyasaya ulaştırmak için çeşitli projeler üzerinde çalışmakta, ayrıca ekonominin çeşitli alanlara yatırım yapmaktadır.

THE IMPORTANCE OF NATURAL GAS IN THE ECONOMY OF TURKMENISTAN AND IT’S MARKETING PROBLEMS With the collapse of the Soviet Union in 1991 Turkmenistan, which is rich with natural resources, became independent. The most important natural resources in Turkmenistan is natural gas. %80’s of Turkmenistan’s export are made by narural gas and petroleum. After becoming an independent country Turkmenistan faced problems with the marketing of the natural gas. Because of USSR’s “dependence” policy all of the existing pipelines are passing through Russia and the buyers of the natural gas are old Soviet Republics. Besides the economic crisises in the region, diminishing of economies and reduces in importation of buyers, decreased the amount of exported natural gas in Turkmenistan. These factors forced Turkmenistan to consider new pipeline projects. This study’s purpose is to explain the importance of natural gas in Turkmenistan’s economy and it’s marketing problems. The changes in the amount of the exported gas directly affects the economy of Turkmenistan. In order to solve this problem and not to remain dependent on a single pipeline, Turkmenistan is working on several projects to find new markets for it’s natural gas and invests in different kinds of industry.
Keywords: Doğalgaz_Türkmenistan