Mikrodenetleyici kullanarak kavşak kontrol cihazı tasarımı ve kontrol eğitiminde kullanılması - Akdoğan, Erhan (My University, 2001)
Artan nüfus ile birlikte seyahat eden insan sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle ülkemizde karayolu ulaşımı diğer ulaşım yöntemlerine göre çok daha fazla kullanılmaktadır. İstanbul' da deniz yolu ulaşımı 2001 verilerine göre %6' lık bir paya sahip iken karayolu %90' lık bir seyir izlemektedir. Dolayısı ile trafiğin kontrolü problemi artan trafik sorunlarıyla birlikte gün geçtikçe önemli bir sorun haline gelmektedir. Ayrıca trafik kontrolü ile ilgili kurum ve kuruluşlarda uzman personel sayısı son derece sınırlıdır. Trafiğin kontrolündeki en önemli birimlerden biride Kavşak Kontrol Cihazları' dır. Bu çalışmanın amacı, trafiğin kontrolü olgusunu öğrenciye kavratmak için bir kavşak kontrol cihazı tasarlamaktır. Bu amaç doğrultusunda mikrodenetleyici kontrollü bir kavşak kontrol cihazı tasarlanmaya çalışılmıştır. Sinyal sürelerinin hesaplanması için bir yazılım geliştirilmiştir. Kavşak kontrol cihazının çalışma modunun seçimi bilgisayar seri port üzerinden bilgisayarla haberleştirilerek yapılmıştır. Trafik kontrolündeki temel parametreleri ve bunlar arasındaki ilişkileri içeren ders notları hazırlanmıştır. 80C535 mikrodenetleyicisi çevresinde bir kavşak kontrol cihazı tasarlanmıştır. Ayrıca Avustralya yöntemine göre sinyal sürelerini hesaplayan, delphi programlama diliyle yazılmış, seri port üzerinden kavşak kontrol cihazı ile haberleşebilen bir program geliştirilmiştir. Kavşak kontrol cihazının seri port üzerinden bilgisayarla haberleştirilmesi ile sabit zamanlı çalışma moduna göre çok daha verimli sonuçlar verdiği yapılan çalışmalarla tespit edilmiş trafik uyarımlı çalışma modu gerçekleştirilmiştir. Trafiğin kontrolü olgusunu kavşak kontrol cihazı donanımı ve yazılımı çerçevesinde öğrenciye aktarmak için deney föyleri de hazırlanmıştır. Gerçekleştirilen donanım mikrodenetleyici ve benzeri derslerin labaratuarlarında da kullanılabilecek nitelikte olduğundan deney föyleri donanımın kullanımına yönelik çalışmalar da içermektedir. Bu çalışmada daha önce tez çalışması olarak gerçekleştirilmiş sabit zamanlı çalışan kavşak kontrol cihazlarına göre farklı olarak trafik uyarımlı çalışabilen bir kavşak kontrol cihazı gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen, Avustralya yöntemine göre sinyal sürelerini hesaplayan yazılım daha da geliştirilir ise mevcut trafik simulasyon programlarına alternatif olabilecek özelliklere sahiptir.

By the increase of population, the number of travelers rises day by day.Especially in our country, highways are much more used than other ways of transportation. According to 2001 data, in Istanbul, maritime line has a portion of %6 whilst highway has %90. So by the increase of traffic problems, control of the traffic becomes more and more important. And also the number of expert personnel, who are in the institutes that are in charge of traffic jam, is very limited. One of the most important elements in controlling the traffic is intersection control equipment. The main purpose of this is to make the student create this kind of apparatus in order to get the concept of controlling the traffic. For this reason, a micro controlled intersection control equipment had been designed. A software had been created for calculating of signal periods. The choice of the intersection control equipment working mod had been done via the communication over a computer's serial port. The lecture notes that includes basic parameters of traffic control and the connections between them had been prepared. An intersection control equipment that includes a 80C535 micro controller had been designed. And also a software that calculates signal periods according to Australian method and communicates with the intersection control equipment over serial port had been created by the programming language Delphi. It is proved that, the communication of intersection control equipment over serial port of a computer is more efficient than fixed time working method. The experiment pages had been prepared in order to give the concept of traffic control in the frames of software and hardware of intersection control equipment to the student. Because the created apparatus may also be used in the lectures of micro controllers etc.; the experiment pages has studies about the usage of hardware. In this study, an intersection control equipment, which is been stimulated by the traffic actuated, had been created and it becomes different from the previous thesis examples of intersection control equipment that has fixed time. If the software, which calculates the signal periods according to Australian method, is improved; it will be an alternating solution for the current traffic simulation programs.
Keywords: Bilgisayarlar-Kontrol; Elektronik Eğitimi