Geometri dersine yönelik dinamik geometriyazılımlarıyla hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin akademik başarısı ve uzamsal yetenekleri bağlamında incelenmesi - Karaaslan, Gökhan (My University, 2013)
Geleneksel matematik öğrenme ve öğretme yaklaşımlarıyla bireylerin ihtiyaç duyacakları problem çözme, ilişkilendirme ve akıl yürütme gibi temel matematiksel becerilerinin geliştirilemeyeceğinden matematik öğrenme ve öğretme pratiklerimizin modern çağın talepleri doğrultusunda yeniden tanımlanması ve gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler, öğrenme-öğretim sürecinde öğrencilerin kavrama düzeylerini arttırıcı birçok yeni olanaklar sunmaktadır. Özellikle matematik ve geometri gibi soyut kavram ve ilişkilerin ele alındığı derslerde bu kavram ve ilişkilerin somutlaştırılmasında bilgisayar destekli matematik öğretimi önem kazanmıştır. Matematik eğitiminin niteliğini artırmak ve belirli bir matematik kavramının öğrenilmesini kolaylaştırmak için matematiksel etkinliklere önem verilmektedir. Görselliğin fazla olması ve zihinde canlandırmanın zor olduğu geometri dersi için öğretim sürecinde kullanılmak üzere 9.sınıf geometri öğretim programındaki vektörler, doğru denklemleri, çokgende açılar, uzunluk ve alan, üçgende eşlik ve benzerlik, düzlemde dönüşümler ve çokgende kaplamalar konularına yönelik Geogebra ve GSP yazılımları ile etkinlikler hazırlanmıştır. Hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin performansına, uzamsal yeteneklerine ve öğretmenlerin BDMÖ hakkındaki görüşlerine etkisinin araştırılması yanında öğretmenlerin etkinlikler hakkında görüşlerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Ayrıca bu etkinliklerle bilgisayar laboratuvarında öğrenim gören öğrencilerin BDMÖ’ye yönelik duygu ve düşünceleri belirlenmiştir. Ağırlıklı olarak nitel paradigmayı benimseyen araştırma nicel tekniklerden de yararlanıldığı için karma bir yaklaşıma sahiptir ve çalışmada araştırma desenlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Çalışma grubunu Burdur ilinin bir meslek lisesinde öğrenim gören 36 tane 9.sınıf öğrencisi ile 6 tane matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Öğrencilerin öğretim süreci öncesinde geometri başarı düzeylerinin belirlenmesinde Genel Geometri Testi, öğretim süreci öncesi ve sonrasında uzamsal yeteneklerinin belirlenmesinde Zihinde Döndürme ve Uzamsal Görselleştirme Testi, 9.sınıf geometri öğretim programındaki 7 konuya yönelik performanslarının belirlenmesinde her bölüm için ayrı olan Performans Testleri, öğretim süreci sonunda öğrencilerin geometri başarı düzeylerinin belirlenmesinde Geometri Başarı Testi, öğrencilerin geometri dersinde bilgisayar kullanımına karşı duygu ve düşüncelerinin belirlenmesinde Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Öğretmenlerin hazırlanan etkinliklerin öğrencilere ve öğretim programına uygunluğu, öğrencilerin konuların öğrenmelerinde faydalı olup olamayacağı hakkında görüşlerinin ortaya çıkarılması için bütün öğretmenler ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Öğretim süreci öncesi ve sonrasında uygulanan Genel Geometri Testi ve Geometri Başarı Testi, uzamsal yetenek testleri, performans testleri, tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşmeler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesi sonucunda elde edilen bulgulardan, Geogebra ve GSP yazılımları yardımıyla hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin performanslarını ve uzamsal görselleştirme yeteneklerini, öğretmenlerin BDMÖ’ye yönelik düşüncelerini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Öğrencilerin bilgisayar destekli geometri öğretimi hakkında olumlu düşüncelere sahip olduğu ve hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin daha iyi öğrenmelerini sağlamak için öğretmenler tarafından uygulanabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Etkinliklerde bilgilerin doğrudan verilmemesi ve öğrenciler tarafından bilginin oluşturulması öğrencilerin çözüm süreçlerine yansıdığı ve performanslarını olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Yazılımlar görselleştirme, dinamik olma, hesap yapabilme gibi özellikleri keşfederek öğrenme ortamı oluşturduğu için öğretmenler tarafından faydalı bulunmuştur. Öğrencilerin bilgisayarlı destekli öğretim sürecinde derse aktif olarak katılmaları, zihinde canlandırması zor olan kavramların bilgisayar tarafından görselleştirilmesi ve klasik sınıf ortamından farklı bir ortamda dersin işlenmesi geometri derslerinde bilgisayar kullanımına karşı olumlu duygu ve düşünceler geliştirmelerine neden olmuştur. Bu sonuçlara göre matematik öğretmenlerinin bilgisayarı daha etkili kullanmalarına yardımcı olacak etkinliklerin çoğaltılması ve bu etkinliklerin yer aldığı bir ortamın oluşturulması gerekir. Öğretmenlere dinamik matematik yazılımlarının kullanımı hakkında kapsamlı eğitimler verilmesinin öğretmenlerin ve öğrencilerin matematik öğretmen ve öğrenme deneyimlerini geliştireceği düşünülmektedir. sayar Destekli Geometri Öğretimi, Geogebra, GSP, 9.Sınıf Geometri Dersi, Uzamsal Yetenek

Due to the reason of not being able to develop the basic mathematical skills that individuals need such as reasoning, problem solving and overarching with the traditional approaches to teaching and learning Maths; our practices of teaching and learning Mathematics should be revised and redefined in accordance with the demands of our modern era. Advances in computer technology offer many new possibilities for the learning-teaching process to improve students' comprehension levels. Especially in the courses such as mathematics and geometry that dealt with such abstract concepts and relations have gained importance in substantiating the computer-assisted teaching of Mathematics. Mathematical activities are considered important in order to improve the quality of Mathematics education and to ease the learning of a definite mathematical concept. Because of the excessiveness of visuality in Geometry and the difficulty of visualising it in mind; activities by using Geogebra and GSP software were created to be used for the teaching process of Geometry in the 9th grade teaching programme which includes the vectors, the linear equations, angles of polygon, length and area, similar and equal triangles, linear transformations, and polygon tessellation. Searching for the effects of the activities on students’ performances, spatial skills and the teachers’ views about computer-assisted teaching of Mathematics and revealing their ideas on computer-assisted teaching of Mathematics have been aimed. Furthermore, these activities have revealed what the students who have been studying in computer labs think and feel about computer-assisted teaching of Mathematics. This research has a mixed approach because it mainly adopts qualitative paradigm as well as using the quantitative techniques. The action research study is chosen to be used among the research design in this work. The study group consists of six mathematics teachers and 36 students who attend 9th grade of a vocational high school in Burdur. In order to determine the students’ level of Geometry in the pre-teaching process, the General Geometry Test was conducted. In the pre and after-teaching process, to determine the spatial skills; Mental Rotation and the Visual Spatial Tests were conducted. In order to determine the students’ performances on seven subjects in the 9th grade Geometry curriculum, different performance tests were used for each chapter. At the end of the teaching process, to determine the students’ Geometry level, Geometry Achievement Test was conducted. Behaviour Scales test was used to determine the students’ feelings and thoughts towards the computer usage in Geometry classes. Semi-structured interviews were conducted with six teachers in order to learn their ideas about the compliance of the activities with the curriculum and how useful the subjects are for the students. General Geometry Test and Geometry Achievement Test, which were conducted before and after teaching process, Spatial Skill Tests, Performance Tests, Behaviour Scale and semi-structured interviews were analysed through descriptive analysis. As a result of the findings of the data analysis, the activities prepared with the help of the Geogebra and GSP software developed the students' performances and spatial visualization skills, and revealed the teachers’ positive thoughts on computer-assisted teaching of Mathematics. As a conclusion the research has showed that the students have positive thoughts about computer-aided teaching of geometry and these activities should be applied for students’ better learning by the teachers. In the activities the information wasn’t given to the students directly, so they were expected to create it themselves and it can be said that this attitude reflected on students’ solving process and it influenced their performances positively. The software was also found useful by teachers because of creating a learning environment by discovering visualizing, being dynamic and calculating features. The active participation of the students in the computer-aided learning process, the notions that are difficult to portray in the mind which can be visualized by the computer and having the class in a different environment increased positive feelings and thoughts towards the computer usage in a Geometry classroom. According to these results, the activities that would be useful for the mathematics teachers to be able to use the computer more effectively should be duplicated, and a platform should be created where these activities may be kept. It is believed that giving comprehensive educational programs to the teachers on the use of dynamic mathematics software may develop the teaching and learning experiences of the students and the teachers. Computer-Assisted Teaching Geometry, Geogebra, GSP, 9th grade Geometry Lesson, Spatial Ability
Keywords: Eğitim, Orta; Matematik; Öğrenim ve Öğretim