Türkiye’de islami içerikli televizyon yayıncılığının gelişimi üzerine bir inceleme : çocuk kanalı Yumurcak Tv örneği - Tuğla, Kader (My University, 2012)
yayıncılık, din ve medya, İslami içerikli televizyon yayıncılığı ÖZET Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki İslamcı tarikat ve cemaatlerin kurdukları İslami içerikli televizyon kanallarının, reklam gelirleri, meşruluk, izlenme oranları gibi faktörlerin etkisiyle “geniş bir hedef kitleye seslenme zorunluluğu” sonucu İslami söylemi, medya metinlerinde nasıl yeniden yapılandırdığını incelemektir. Bu amaçla önce, Türkiye’de İslami içerikli televizyon yayıncılığının gelişiminin genel bir tablosu çizilmeye çalışılmıştır. Türkiye’nin en güçlü İslamcı hareketlerden biri olan Gülen Cemaati’ne ait Samanyolu Yayın Grubu bünyesinde yer alan çocuk kanalı Yumurcak TV’nin programları nitel bir araştırma yöntemi olan söylem analiziyle incelenerek, dini içerikli mesajların medya metinlerine nasıl yerleştirildiğine bakılmıştır. Çalışmanın sonucunda, İslamcı tarikat ve cemaatlerin kurdukları İslami içerikli yayın yapan televizyon kanallarının, Kemalist-laik gelenek çizgisine ters düşmeden; geniş bir hedef kitleye ulaşabilmek amacıyla İslami söylemi medya metinlerinde yeniden üreterek dindar ve muhafazakar Müslüman kimliğine meşruiyet kazandırmaya çalıştığı görülmüştür. Religious broadcasting, religion and media, television broadcasting with Islamic Content

AN ANALYSIS OF THE DEVELOPMENT OF TELEVISION BROADCASTING WITH ISLAMIC CONTENT IN TURKEY: THE CASE STUDY OF CHILDREN’S CHANNEL YUMURCAK TV The purpose of this study is to examine how the television channels with Islamic content founded by Islamic sects and communities reconstructered Islamic discourse via media content under the “obligation of reaching a wide target audience” with the influence of the income from the commercials, legitimacy and rating. With this study, primarily, general development of television with Islamic content in Turkey will be tried to be determined. The programs of children’s channel “Yumurcak” within the Samanyolu Broadcasting Group, which belongs to Gülen Community that is considered to be one of the most influencial İslamic movements in Turkey, are examined via discourse analysis, a qualitative research method, to find out how religious content is placed in media texts. As conclusion of the study, it is found that the television channels with Islamic content that belongs to Islamic sects and communities tried to legitimize religious muslim identity by reproducing the Islamic discourse in media content to reach a wide range of target audience while not contradicting Kemalist-secular broadcasting tradition.
Keywords: Din Eğitimi; Medya_Din; Televizyon Programları