Kadın Yöneticilerin Cam Tavan Algıları ve Kadın Yöneticilere Karşı Tutum: Finansal Hizmetler Sektöründe Bir Uygulama - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Kadın çalışanların örgütlerde alt kademelerde çalışmaları ve kariyerlerinde ilerlerken deyönetim kadrolarından uzak kalmalarını yansıtan cam tavan günümüz örgütlerinde halen dikkatçeken bir husustur. Bu çerçevede, bu araştırmada hizmet sektöründe finansal hizmetler alanındafaaliyet gösteren farklı sermaye yapısına sahip iki örgütte çalışanlara ve kadın yöneticilereodaklanılmış ve çalışanların kadın yöneticilere karşı tutumları ile kadın yöneticilerin cinsiyetrollerinden kaynaklanan cam tavan algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanınörneklemini finansal hizmetler sektöründe çalışan, toplam 144 çalışan ile 36 kadın yöneticioluşturmaktadır. Çalışmanın bulgularına göre, kadın yöneticilere karşı tutumun çalışanlarıncinsiyetlerine göre farklılık göstermekte olduğu (p=0,003<0,05) ancak çalışanların eğitimseviyesi (p=0,747>0,05) ve çalıştıkları örgütün ulusal veya yabancı sahiplik yapısının iseçalışanların kadın yöneticilere karşı tutumlarında fark yaratmadığı (p= 0,742>0,05) tespitedilmiştir. Bu bulguların yanı sıra, kadın yöneticilerin cam tavanın mevcudiyetine ilişkinalgılarının, kendi deneyimlerine göre daha yüksek seviyede olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durum,cam tavan algısını etkileyen bireysel ve örgütsel unsurların yanı sıra cinsiyet rolleri ile ilgilitoplumsal unsurların etkisinin önemini ortaya çıkarmaktadır.

Glass ceiling, which reflects women employees working at lower organizational levels and being away from managerial positions while advancing in their careers, is still a remarkable topic for current organizations. This study focuses on employees and women managers working for two financial services organizations with different ownership structures. The study aims to identify the attitudes of employees towards women managers and also women managers’ glass ceiling perceptions resulting from their gender roles. The sample of the study consists of 144 employees and 36 women managers currently employed in financial services sector. As a result of the study, it was found that there is a significant difference for attitudes towards women managers according to gender (p=0,003<0,05), whereas the differences according to the education level of the employees (p=0,747>0,05) and national or foreign ownership structure of the company where they are employed (p= 0,742>0,05) were not significant. It was also found that women managers’ perception of the presence of glass ceiling was higher than their own experiences. This reveals the importance of the effect of societal factors related with gender roles, in addition to the individual and organizational factors affecting glass ceiling perception.
Glass Ceiling Perceptions of Women Managers And Attitudes towards Women Managers: A Research in Fınancial Services Sector
Keywords: İş