Bilgisayar destekli kavram haritalarının matematik öğretiminde kullanılması - Erdoğan, Yavuz (My University, 2000)
Bilgisayar Destekli Kavram Haritalarının Matematik Öğretiminde Kullanılması başlıklı bu araştırmada, alternatif bir öğretim stratejisi olarak, bilgisayar tabanlı ve kağıt tabanlı kavram haritalarının yüksek öğretim matematik eğitimindeki öğrenci başarısına olan etkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda kağıt tabanlı ve bilgisayar tabanlı kavram haritaları türev öğretiminde kullanılmış ve bu iki tip kavram haritasının öğrenci başarısına olan etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin başarı düzeylerine etki edebilecek bir takım faktörlerin, aşağıda sunulan maddeler çerçevesinde öğrenci başarısına etkileri araştırılmıştır: 1. Bilgisayar destekli kavram haritaları ile öğretimin, öğrencinin matematik başarısına etkisi, 2. Kağıt tabanlı kavram haritaları ile öğretimin, öğrencinin matematik başarısına etkisi, 3. Öğrencilerin cinsiyetlerinin matematik başarısına etkisi, 4. Öğrencilerin mezun oldukları lise türlerinin matematik başarısına etkisi, 5. Öğrencilerin bilgisayar sahibi olup, olmamalarının matematik başarısına etkisi, 6. Öğrencilerin ders saati dışında her hangi bir şirkette çalışıyor olup, olmamalarının matematik başarısına etkisi. Araştırmanın çalışma grubunu, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Bu öğrenciler; Kontrol grubu, Deney-I ve Deney-II olmak üzere üç ayrı gruba ayrılmışlardır. Türev konusu Kontrol grubuna klasik (geleneksel) öğretim yöntemiyle anlatılırken, Deney-I grubuna kağıt tabanlı kavram haritaları tekniği ile anlatılmıştır. Yine aynı konu Deney-II grubuna bilgisayar destekli kavram haritaları tekniği ile anlatılmıştır. Araştırma sonucunda yapılan sınav ile her üç grubun başarıları karşılaştırılmıştır. Türev konusu III.Gruba bilgisayar destekli kavram haritaları yardımıyla anlatılırken, Marmara Üniveristesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümüne ait 20 kişilik bilgisayar laboratuarından ve Wintertree Firmasının hazırlamış olduğu Inspiration yazılımından faydalanılmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin akademik başarılarına etki edebilecek bazı faktörleri belirlemek amacıyla beş soruluk bilgi formu hazırlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programına aktarılmış ve sonuçlar aşağıdaki şekilde yorumlanmıştır : 1. Bilgisayar destekli kavram haritalarıyla matematik öğretimi ile klasik (geleneksel) yaklaşımla matematik öğretimi arasında bilgisayar destekli kavram haritalarıyla matematik öğretimi lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 2. Kağıt tabanlı kavram haritalarıyla matematik öğretimi ile klasik (geleneksel) yaklaşımla matematik öğretimi arasında kağıt tabanlı kavram haritası ile matematik öğretimi lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 3. Bilgisayar destekli kavram haritalarıyla matematik öğretimi ile kağıt tabanlı kavram haritalarıyla matematik öğretimi arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 4. Öğrencilerin matematik başarı düzeyleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. 5. Öğrencilerin mezun oldukları lise türleri ile akademik başarı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. 6. Öğrencilerin ailelerinin gelir düzeyleri ile akademik başarı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. 7. Öğrencilerin bilgisayar sahibi olmaları ile akademik başarı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. 8. Öğrencilerin ders dışında her hangi bir şirkette çalışmaları ile akademik başarı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Elde edilen bulgular yorumlandıktan sonra, ulaşılan sonuçlara yönelik bir takım çıkarımlar yapılmış ve diğer araştırmalara ışık tutabilecek nitelikte öneriler teklif edilmiştir.

This study, which is named Using Computer Based Concept Mapping in Mathematics Teaching, focus on the effectiveness of using computer-based and paper-based concept mappings on student's higher mathematics success. In this respect, computer-based and paper-based concept mappings were used for derivative teaching. Other variables in the research are gender, school types, having computer, working in a firm after lessons and their families' economic situations. The study intends to determine the following effects. 1. The effects of using computer-based concept mapping on students' mathematics success. 2. The effects of using paper-based concept mapping on students' mathematics success. 3. The effects of students' gender on students' mathematics success. 4. The effects of schools which students graduated, on students' mathematics success. 5. The effects of having computers on students' mathematics success. 6. The effects of working on a firm after lessons, on students' mathematics success. 7. The effects of students' families' economics situations on students' mathematics success. Research sample of this study consist of 49 students from Marmara University, Atatürk Education Faculty, Computer-Instructional Technologies Department. These students were separated into three groups as Control Group, Experimental Group-I, and Experimental Group-II. While the subject of derivative is taught the control group by conventional instruction, experimental group-I was trained by using paper-based concept mapping method. And, the second experimental group took this course with computer-based concept mapping method. The succes of these three groups was compared with post test. While using computer-based concept mapping teaching method, the Inspiration Program, produced by Winterfree Software Firm, was used. In addition, an information form was prepared to determine some personel knowledge, which can effect on students' achievement in this research. The findings from this research were analyzed by SPSS program. The results are commented as in below: 1. Using computer-based concept mapping teaching method is highly superior to conventional instruction. 2. Using paper-based concept mapping teaching method is highly superior to conventional instruction 3. It was determined that, there is no statistically difference between computer-based concept mapping teaching method and paper-based concept mapping teaching method on mathematics education. 4. It was determined that, there is no statistically difference between the mathematics achievement of students and their gender. 5. It was determined that, there is no statistically difference between the mathematics achievement of students and their school types which they were graduated from. 6. It was determined that, there is no statistically difference between the mathematics achievement of students and working on a firm after lessons. 7. It was determined that, there is no statistically difference between the mathematics achievement of students and having computers. 8. It was determined that, there is no statistically difference between the mathematics achievement of students and their families' economics situation. After findings were commented, some of inferences determined through the results, and some of the proposals were suggested.
Keywords: Matematik-Öğrenim ve Öğretim