Endüstri firmaları/ tasarımcı işbirliğinde farklı çalışma modellerinin irdelenmesi - Sak, Senem (My University, 2007)
Araştırma Konusu: Endüstri Firmaları / Tasarımcı İşbirliğinde Farklı Çalışma Modellerinin İrdelenmesidir. Günümüzde Türk Mobilya Sektörü; tasarıma ve tasarımcıya yapılan yatırımların arttığı, her geçen gün büyüyen ve gelişen bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle tez konusu kapsamında incelenmek üzere “Türk Mobilya Sektörü” tercih edilmiştir. Birinci bölümde “Endüstri Ürünleri Tasarımı Kavramı” başlığı altında: tasarım, endüstri ürünleri tasarımı ve endüstri ürünleri tasarımcısı ile ilgili tanımlar ve verilmektedir. İkinci bölümde “Mobilya Kavramı” başlığı altında mobilyanın tanımı, mobilyanın dünya genelindeki sanat akımlarından etkilenerek değişimi ve Orta Asya Türk toplumlarından başlayarak Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerindeki gelişimi kronolojik sırayla ele alınarak günümüze kadar gelinmiş ve günümüzdeki Türk mobilya sektörünün mevcut durumu Devlet Planlama Teşkilatının verileri yardımıyla ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde Türk mobilya sektöründe bir rekabet unsuru olarak tasarım ele alınmış, günümüz koşullarında firmalar için tasarımın önemi ve gerekliliği ortaya konmuştur. Bu bölümde ayrıca, firma için sadece özgün bir tasarımın yeterli olmadığı, bununla birlikte pazar araştırmasından ilk fikrin oluşmasına, ürünün tasarımından üretimine ve pazarlanmasına kadar geçen sürecin de firmadaki tasarım yönetimiyle planlanması gerekliliğine yer verilmiştir. Son bölümde ise Türk mobilya sektöründen örnek olarak belirlenen firmalarla yapılan görüşmeler sonucunda firmaların tasarımcılarla çalışma modelleri incelenmiş bu doğrultuda firma içi tasarımın ve dış tasarım desteğinin firmalar açısından tercih edilme nedenleri belirlenmiş, firmalar için avantajları ve dezavantajları ortaya konmuştur. Ayrıca dış tasarım desteği alan firmaların çalışmak istedikleri tasarım firmasını veya serbest tasarımcıyı seçmelerinde önem taşıyan kriterler belirlenmiş ve firma içi tasarım ekibiyle dış tasarım desteğinin birbirine entegrasyonu için yapılması gerekenler ve tasarımcının firmadaki rolü ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde de araştırmalar ve yapılan görüşmeler doğrultusunda bir firmanın rekabet edebilmesini sağlayacak en uygun çalışma modelinin, firma hedeflerine ve stratejileri bağlı olduğu, ancak firma tarafından belirlenen model hangisi olursa olsun, iyi bir tasarım yönetimiyle yürütülmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Subject of the Investigation: Examination Of Different Working Models In Cooperation Of Industry Firms and Designer. Today, Turkish Furniture Sector appears as a sector in which the investment to the design and the designer is increased and which develops and improves daily. Therefore, “Turkish Furniture Sector” is preferred to be investigated within the scope of this thesis. In the first section, under the heading “Industrial Product Design Notion”, there are definitions and general information given about design, industrial product design and industrial product designer. In the second section, under the heading “Furniture Notion”, by dealing with the subjects such as the definition of furniture, the alteration of furniture under the effect of art movements around the world and the development of furniture, chronologically, beginning from Middle Asia Turkish communities to Ottoman and Republic Periods, an approach to today’s situation is provided and the present status of Turkish Furniture Sector is given by the aid of data of State Planning Organization. In the third section, design as a competing element in the Turkish Furniture Sector is handled, and the importance and necessity of design for the firms in today’s circumstances is manifested. Besides, in this section, it is mentioned that a unique design for a firm is not solely enough; and that, in addition to design, the process from market search to the first idea, from the design of the product to its production and marketing should be planned by the design management within the firm. In the last section, the working models between firms and designers are examined as a result of the interviews with the firms that are selected from the Turkish Furniture Sector. In this sense, the reasons of firms’ about preferring internal design and external design support are specified, the advantages and disadvantages of these two models for the firms are presented. Furthermore, the criterions sustaining importance for the firms -which takes external design support- while selecting the external design firm or a single external designer that they would like to work with are stated and the necessities that should be established for the integration of internal design team with the external design support is defined and the role of the designer within the firm is mentioned. Consequently, as a result of the search and interviews, this thesis comes to a conclusion that the optimum working model for the firm itself that will provide it, the best competing capability depends on the goals and strategies of the firm but whichever the working model is, it should be executed by a proper design management.
Keywords: Endüstri Ürünleri Tasarımı; Tasarım_Ürün