Türk İslam edebiyatında duânâmeler ve Mevhibetü’l Vehhâb - Yüksel, Yeter (My University, 2005)
Türk -İslam Edebiyatında manzum duanameler büyük bir yekun oluşturmuş ve bu eserlerin birçogu incelenmiştir. Biz ise çalışmamızda bu duanamelerin mensur olanlarını incelemeyi amaç edindik. Bu amaç dogrultusunda 19. yy'ın önemli bir alimi olan Mehmed Fevzi Efendi'nin Mevhibetü'l-Vehhab isimli risalesini incelemeye çalıştk. Tezimizin giriş kısmında Kur'ân-ı Kerim'de, Hadislerde ve Türk-İslam Edebiyatında Dua konusunda kısaca bilgi verdik. İlk bölümde müellifin hayatı, ilmi ve edebi şahsiyeti ile eserleri hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde eseri, şekil, dil ve muhteva özellikleri bakımından inceledik. Üçüncü bölümde eserin transkripsiyonlu metnini verdik. Sonuç bölümünde ise elde ettiimiz bilgileri degerlendirerek, bu bilgiler dogrultusunda, bu risalenin benzerleri ile mukayesesi sonucunda görebildigimiz ayrıcalıklarına deginmeye çalıştık. There were a lot of Prayer Risalahs which were written in verse in Turkish-Islamıc Lıterature. Most of these works have been searched. We have the aim to search the prayer letters which are prose. We have tried to search Mevhibetü'l-Vehhab, the risalah of Mehmed Fevzi Efendi who was an important scholar in 19th century. We presented information about 'Prayer in Qoran, in Hadiths and in Turkish-Islamıc Lıterature' in introduction of our work. We presented information about the life of the author and about his scientific and literary personality and about his works in the first section of this work. In second section, we studied on his work according to its form, language and contents' features. In the third section we presented the text with transcription alphabet. In the result section, we evaluated the knowledge that we had and with this we tried to mention the differences that we could see as a result of a comparison between the similar risalahs of this risalah.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam Dini; İslamiyet_Dualar; Meleklere iman