Eşrefoğlu Rumi'nin bestelenmiş eserleri - Yerdelen, Ahmet (My University, 2019)
Türk mûsikîsinin olgunluğa eriştiği XV. yüzyılda, Osmanlı Devleti döneminin en önemli sûfilerinden biri olan Eşrefoğlu Rûmî, yazmış olduğu şiirlerle nice bestekâr için önemli bir kaynak olmuştur. Şiirlerinden çoğunun bestelenmiş olmasına rağmen hayatı, eserleri ve tasavvufi yönü hakkında yapılan çalışmalardaki hareketliliğin, Türk mûsikîsine vermiş olduğu katkıya karşılık mûsikî alanında yeterli olmadığını düşünerek, böyle bir çalışma yapmaya karar verdik.Bu çalışmanın amacı, Eşrefoğlu Rûmî ile ilgili bugüne kadar ortaya konulan eserlerden yola çıkarak hayatı ile eserleri hakkında bilgi vermektir. Çalışmamızın ana konusunu oluşturan Dîvân’ına ait bestelenmiş şiirlerini, ulaşabildiğimiz kaynaklar ve kişilerden elde ettiğimiz bilgiler nezdinde yeniden notaya alarak bir araya getirmek, makam ve usûl sınıflandırması yaparak Türk mûsikîsinin hizmetine sunmaktır.

Turkish music reaches maturity. In the 15th century, Eşrefoğlu Rumı, one of the most important Sufis of the Ottoman Empire, has been an important source for many composers with his poems. Although many of his poems were composed, the mobility in his life studies on his life, work and mystical drection was, Thinking that music is not enough in his music field due to his contribution to Turkish music, we decided to do such a study.The purpose of this study is, to give information about his life and his works on the basis of the works set forth so far about Rumı. Composed poems of the divan which constitutes the main subject of our study, to bring together again by taking into consideration the information we have obtained from the sources and the people, to make the Turkish music by making classification of authorities and procedures.
Keywords: Dini yönleri; Divan; Dîvân; Eshrefiyya; Eşrefiyye; Eşrefoğlu Rûmî; Eşrefoğlu Rumi, 1377-?; Islam; Islamic music; İslam; İslami müzik; Music; Music of Tekke; Müzik; Religious aspects; TekkeMûsikîsi Eşrefoğlu Rumı; Turkey; Türkiye