Rekreasyon alanı kullanımına ilişkin katılım engellerinin ve motivasyonun yaşam becerisine olan etkisinin incelenmesi - Yılgın, Ahmet (My University, 2021)
Amaç: Rekreasyon alanı kullanımına ilişkin parklarda ve kent ormanında yürümefiziksel aktivitesi yapan bireylerin katılım engellerinin ve motivasyonun yaşambecerilerini geliştirmede etkisinin incelenmesi.Gereç ve yöntem: Araştırmada Neulinger’in(1974) boş zaman paradigmasına görerekreasyon amaçlı parklarda ve kent ormanında rekreatif yürüme fiziksel aktivitesiyapan bireylerin rekreasyon alanı kullanımına ilişkin katılım engelleri, doğayürüyüşlerine katılım motivasyonu ve yaşam becerileriölçüm araçlarında niceltarama yöntemine gör 697 bireye anket uygulanmıştır. Verilerinin analizinde yüzde(%), frekans (f), t-testi ve varyans analizleri, ilişki analizinde çoklu korelasyon veetki düzeyinde çoklu regresyon analizleri için JASP istatistik kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmada parklarda ve kent ormanında rekreatif yürüme fizikselaktivitesi yapan bireylerin demoğrafik değişkenlerinde anlanmlı farklılık tespitedilmiştir. Araştırmanın temel değişkenlerikatılım engelleri, katılım motivasyonu veyaşam becerileri arasında pozitif yönlü ilişki (p<0.018; p<0.007; r=8; r=9; r=62;p<0.001) ve yaşam becerilerinin geliştirilmesinde katılım engelleri (β=0.086) vekatılım motivasyonu (β=0.629) etki değerleri tespit edilmiştir (p<0.05).Sonuç: Araştırmada demografik yapı kontrol değişkenleri ile katılım engelleri,katılım motivasyonları ve yaşam becerilerinde tespit edilen farklılaşmalar ilebireylerin engeller karşısında daha fazla motivasyon durumuna sahip oldukları,özellikle parkları ve kent ormanını kullanan bireylerin daha çok değişim yaşadıklarıgörülmüştür. Yaşam becerilerinin yüksek motivasyon kaynağına ihtiyacı ilegeliştirilebilir olduğu, toplumsal refah düzeyi, bireylerin iş başarıları, aile huzuru vekişisel deneyimler için önemli görülmüştür.

Purpose: To examine the effects of participation barriers and motivation on thedevelopment of life skills of individuals engaged in walking physical activity inparks and urban forests related to the use of recreation areas.Material and Method: In the study, according to Neulinger's (1974) leisure timeparadigm, 697 individuals were surveyed according to the quantitative screeningmethod in terms of the barriers to participation in recreational area use, motivation toparticipate in nature walks and life skills of individuals engaged in recreationalwalking physical activity in recreational parks and urban forests. In the analysis ofthe data, percentage (%), frequency (f), t-test and variance analysis and in therelationship analysis, multiple correlation and for multiple regression analysis at theeffect level ,JASP statistical program were used.Results: In the study, a significant difference was found in the demographicvariables of individuals who do recreational walking physical activity in parks andurban forests. A positive relationship was found between the main variables of thestudy, participation barriers, motivation to participate and life skills (p<0.018;p<0.007; r=8; r=9; r=62; p<0.001)and in the development of life skills, barriers toparticipation (β=0.086) and motivation to participate effect values (β=0.629) weredetermined (p<0.05).Conclusion: In the research, it has been seen that individuals have more motivationin the face of obstacles, especially those who use parks and urban forests experiencemore changes with the demographic structure control variables and the differences inparticipation barriers, participation motivations and life skills. It has been seen thatlife skills can be developed with the need for a high motivation source, and it isimportant for the level of social welfare, business success of individuals, familypeace and personal experiences.
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; katılım engelleri; life skills; motivasyon; motivation; Öğrenim ve öğretim; participation barriers; Physical education and training; Recreation; Rekreasyon; Spor; Sports; Study and teaching; walking; yaşambecerisi; yürüme