OECD ülkelerinde aktif emek piyasası politikaları ve etkinliği - Abuzerov, Asif (My University, 2001)
İşsizlik sorunu günümüzde de temel sosyal ve ekonomik bir sorun olarak kalmaktadır. OECD ülkelerinde de yüksek ve uzun süreli işsizlik önemli bir sorun olarak kalmaktadır. Bu çalışmada OECD ülkelerinde işsizlikle mücadelede uygulanan politikalardan birisi olan Aktif Emek Piyasası Politikaları incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde OECD ülkelerindeki işsizlik ve istihdam problemlerine değinilmiştir. Ayrıca, üye ülkelerde soruna çözüm getirmeğe yönelik temel yaklaşımlara da bu bölümde yer verilmiştir. OECD ülkelerinde uygulanan Aktif Emek Piyasası Politikaları çalışmanın ikinci bölümünde incelenmiştir. Bu bölümde aktif politikaların tarihi, amaçları, araçları ve organizasyonu konuları ele alınmış ve aktif programların uygulanmasından örnekler verilmiştir. Üye ülkelerde uygulanan aktif politikalar şu beş temel başlık altında verilmiştir: kamu eğitim programları, iş arama desteği, özel gençlik programları, istihdam teşvikleri ve sakatlara yönelik programlar. Çalışmanın son bölümü Aktif Emek Piyasası Politikalarının etkinliklerini artırmaya yönelik tedbirlere ayrılmıştır. Bu bölümde, OECD ülkelerinde aktif politikaların etkinliğini artırmaya yönelik en son uygulamalara ve bu konudaki çeşitli tartışmalara yer verilmiştir.

High and persistent unemployment remains a major economic and social problem for many OECD countries. Currently, some 35 million persons, or about 7 per cent of the labour force, are unemployed in the area as whole. OECD countries have applied many policies to solve their unemployment problem. One of these policies - Active Labour Market Policies was evaluated in this study. First chapter of this study draws up an overview of the unemployment problem in OECD countries. New approaches, which aim to combat the problem in member countries were also examined in this chapter. Second chapter evaluates Active Labour Market Policies implemented in OECD countries. Active policies were evaluated under five main categories: public training programmes, job-search assistance, special youth measures, employment subsidies and works for the disabled. Many OECD countries have taken steps to increase effectiveness of Active Labour Market Policies. These new approaches were examined in the last chapter.
Keywords: ÇALIŞMA EKONOMİSİ; Ekonomi; Emek ekonomisi