Endüstriyel faktörler, benzersiz kaynaklar ve performans ilişkisi: İmalat ve hizmet sektörü işletmeleri üzerine bir araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu araştırmada işletmeler arası performans farklılıklarının açıklanmasında işletmeye ait benzersiz kaynak ve yetenekler ile içerisinde faaliyette bulunulan sektöre ait endüstri faktörlerinin karlılık ve pazar performansı üzerinde sağladığı nispi katkı incelenmiştir. 115’i imalat, 71’i ise hizmet sektöründe faaliyet gösteren 186 firma üzerinde işletme temelli kaynaklar ile endüstri faktörlerinin performans üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlayan bir ölçek kullanılarak gerçekleştirilen araştırma sonunda, işletme temelli kaynakların gerek karlılık gerekse pazar performansının açıklanmasında endüstriyel faktörlere oranla belirgin derecede daha fazla katkı sağladığı bulunmuştur. Ayrıca, işletme temelli benzersiz kaynak ve yetenekler ile endüstriyel faktörlerin performansa etkilerinin imalat ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerde ayrı ayrı incelenmesi sonrasında, benzersiz kaynak ve yeteneklerin hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin karlılık ve pazar payı performansının açıklanmasında imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelere oranla daha fazla açıklayıcılığa sahip olduğu görülmüştür.

The aim of this study was to investigate the relative effects of structural characteristics of industries and unique firm-level factors on profitability and market performance differences among Turkish firms. A total of 186 firms, 115 from manufacturing and 71 from services industries were analyzed through a questionnaire aiming to measure the relative impact of industry and firm effects on firm performance and the findings revealed that firm- level resources had a greater effect in explaining performance variation than industry structure in the Turkish business context. Moreover, having analyzed the relative impact of industry and firm effects on overall performance based on sales turnover, market share and profitability measures in manufacturing and services firms separately, unique firm-level resources were found to be much more important in explaining performance variation in service firms than in manufacturing firms.
The relationship between performance and industrial factors and firm level unique resources: A study on manufacturing and services firms
Keywords: Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri; İş; İşletme Finans; İktisat; İşletme