Yeniden yapılandırma sürecinin ticari bankacılıkta verimlilik ve etkinlik üzerindeki etkisinin temel bankacılık ilkeleri çerçevesinde analizi - Öncü, Oğuz Vecdi (My University, 2011)
YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNİN TİCARİ BANKACILIKTA VERİMLİLİK VE ETKİNLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN TEMEL BANKACILIK İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE ANALİZİ Bankacılık sektörü fon akımlarını düzenleyen ana kurumsal yapı olarak ekonominin düzenli işleyişinde yaşamsal bir öneme sahiptir.Sektörde oluşan krizlerin sistemik bir hal alması tüm ekonomiye yayılan ağır finansal ve ekonomik sonuçlara yol açabilmektedir. Kriz dönemlerini sektörün yeniden yapılandırılmasının takip ettiği bilinmektedir. Amaç,güncel durumun iyileştirilmesi yanında sektörün yeniden yapılandırılmasıyla sürekliliğin sağlanması ve krizlerin sistemik hal alarak telafisi olanaksız sonuçlar yaratmasının önüne geçilmesidir.Yeniden yapılandırma programlarının ortak özellikleri finansal, yapısal ve operasyonel yeniden yapılandırma tedbirleri bu amaca işaret eder.Uygulanan tedbirlerin ortak paydası sistemin verimli ve etkin çalışmasının köşe taşlarının yerli yerine oturtulmasıdır. Türk Bankacılık Sistemi’nde de 1990 ların ilk yarısında başlayan ve özellikle 2001 de ülke tarihinin yaşanmış en ağır krizi ile devam eden sürecin sonunda başlayan finansal sistemin yeniden yapılandırma süreci ile birlikte sistemin verimlilik ve etkinliği daha fazla sorgulanır olmuştur. Düzenleyici ve denetleyici otoritenin uygulamaya koyduğu ve titizlikle izlediği yeniden yapılandırma tedbirlerinin sonuçlarının analizi sektörün olumlu bir gelişme içinde olduğunu göstermekle birlikte,kırılganlığın halen devam ettiğini,verimli ve etkin bir bankacılık sistemine sahip olmak anlamına gelen yapısal dönüşümün henüz tam anlamıyla gerçekleştirilemediğini göstermektedir. Ekonomideki gelişmelere bağlı olmakla birlikte,sektördeki dönüşümün sağlanması açısından uygulanan yeniden yapılandırma tedbirlerinin sektörün verimlilik ve etkinlik parametrelerinin finansal ve finansal olmayan verilerle tam bir uyum gösterinceye kadar devam ettirilmesinin yerinde olacağı düşünülmektedir. Bankacılık sektörü,finansal kriz,yeniden yapılandırma,performans,verimlilik,etkinlik

IMPACT ANALYSIS OF RESTRUCTURING PROCESS ON EFFICIENCY AND EFFECTIVENESS IN COMMERCIAL BANKING IN TERMS OF BASIC BANKING PRINCIPLES As the major corporate structure regulating fund flows, banking sector has crucial importance on the healthy operation of an economy.Crises within sectors becoming systemic can result in grave financial and economic results spreading to the whole economy. It is a well-known fact that restructuring in banking sector follows crisis periods. The purpose is to ensure the sustainability of the sectorial restructuring whilst improving current conditions as well as preventing crises from becoming systemic and creating irretrievable consequences.Common features of financial, structural and operational restructuring measures in restructuring programs serve this purpose.Common denominator of measures implemented is that they are all designed to carefully place the corner stones of an efficient and effective system. With the restructuring process of the financial system starting in the first half of the 90s in the Turkish Banking System and continuing with the most severe crisis of the country in 2001, the effectiveness and efficiency of the system has been questioned ever more. Although the analysis on the results of the restructuring program that the regulatory and supervisory authorities put into practice and meticulously followed show that the sector is within an improvement process, it also shows that the fragility continues and the structural transformation,which means having an efficient and effective banking system, has yet to be fully realized. It is thought that along with the developments in the economy,the restructuring measures applied to ensure the sectorial transformation must be continued until the efficiency and effectiveness parameters of the sector are fully compliant with financial and non-financial data. Banking sector, financial crises, restructuring, performance, efficiency, effectiveness
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Yeniden Yapılandırma