Eğik asansör tasarımı ve analizi - Yüce, Gülçin (My University, 2021)
ÖZETEĞİK ASANSÖR TASARIMI VE ANALİZİTeknolojinin gelişmesi ve doğan ihtiyaçlar ile birlikte asansörler de değişim ve gelişim göstermiştir. İnsan hayatını kolaylaştırmak için hem insanların taşınması hem de yüklerin taşınabilmesinde kullanılan basit kaldıraç sistemli asansörlerin kullanılmasıyla başlayan ilerleme, bugün tüm ekipmanları elektronik verilerle denetlenebilen güvenli asansörlerin inşa edilmesiyle devam etmektedir.Asansör sektöründeki gelişmeler beraberinde seyir yolu tam dikey doğrultuda olmayan yapılar için eğik asansör sistemlerinin tasarlanmasını getirmiştir. Eğimin dik olduğu yamaçlarda ya da kurulum itibariyle dik bir asansör sistemi yapılamayan binalarda istenilen bölgelere erişilebilirliği sağlamak için, eğimli kılavuz raylar üzerinde hareket eden eğik asansörler tasarlanmıştır. Yürüyerek ya da merdivenler ile ulaşılması zor yerlere, hareket kabiliyetleri kısıtlı bireylerin hayatını kolaylaştırmak için bu eğimli arazilere yapılan eğik asansörler, dikey asansörler ile benzer prensiplere sahip olsalar da eğimli seyahat yollarından kaynaklanan bazı özel durumlara sahiptir. Eğik asansörler genellikle dikey asansörler ile aynı temel teknolojiye dayansa da ray eğimi, kapasite ve hız bakımından Elektrikli Asansörler için Avrupa Standardı çerçevesinde bazı sınırlamalar altındadır. Tasarlanan eğik asansörde taşıma eyleminin eğik bir eksen üzerinde gerçekleşmesinden dolayı tasarımda oluşan değişikliklere uygun hesaplamalar yapılmıştır. Daha önce yapılmış eğik asansör tasarımları incelenmiş ve bu çalışmadaki tasarımda oluşabilecek sorunlara karşı tedbirler alınmıştır.Bu çalışmada tasarlanan eğik asansör sisteminin ilgili standarda uygun hesaplamaları yapılmıştır. Aynı zamanda tasarımı yapılan kabinin Autodesk Inventor programıyla sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak analizleri gerçekleştirilmiştir.İÇİNDEKİLERÖNSÖZiİÇİNDEKİLERiiÖZETivABSTRACTvSEMBOLLERviKISALTMALARviiiŞEKİL LİSTESİixTABLO LİSTESİx1.GİRİŞ12.ASANSÖR SİSTEMLERİ42.1.Asansörlerin Tasarımı ile İlgili Standartlar62.2.Makina Konumuna Göre Asansörlerin Sınıflandırılması72.2.1.Makina daireli asansör72.2.2.Makina dairesiz asansör82.3.Tahrik Sistemine Göre Asansörlerin Sınıflandırılması92.3.1.Elektrikli asansörler92.3.2.Hidrolik asansörler102.4.Asansörlerin Kullanım Amaçlarına Göre Sınıflandırılması122.5.Asansör Ekipmanları132.5.1.Kılavuz raylar132.5.2.Karşı ağırlık142.5.3.Çelik halatlar152.5.4.Asansör kabini172.5.5.Patenler182.5.6.Kabin ve kat kapıları192.5.7.Makina-motor202.5.8.Kumanda panosu212.5.9.Elektrik panosu212.5.10.Tamponlar232.5.11.Kabin güvenlik tertibatı242.5.12.Hız regülatörü242.5.13.Sınır kesici263.MATERYAL VE YÖNTEM283.1.Sonlu Elemanlar Metodu284.EĞİK ASANSÖR314.1.Eğik Asansör için İlgili Standart364.2.Eğik Asansör Projesi Hesaplamaları424.2.1.Asansör trafik hesabı424.2.2.Asansör kuvvet hesapları444.2.3.Motor gücü hesabı454.3.Eğik Asansör Tasarımı Ekipmanları464.3.1.Kılavuz ray sistemi464.3.2.Karşı ağırlık sistemi474.3.3.Paten seçimi484.3.4.Kabin ve kat kapıları tasarımı504.3.5.Tampon seçimi514.3.6.Kabin güvenlik tertibatı sistemi514.3.7.Hız regülatörü sistemi524.3.8.Eğik asansör kabin tasarımı535.SONUÇ VE ÖNERİLER606.KAYNAKLAR627.EKLER667.1.Asansörlerle İlgili Genel Kanun ve Yönetmelikler667.2.Asansör Yönetmelikleri677.3.Asansörlerin Tasarımı ile İlgili Standartlar687.4.Bakım Standardı687.5.Yetkili Servisler Standardı68ÖZGEÇMİŞ69

ABSTRACTINCLINED LİFT DESIGN AND ANALYSISElevators have also changed and developed with the devolopment of techonology and emerging needs. The progress that started with use of elevators with simple lever system, which are used both for the tranportation of people and for the tranportation of loads to facilitate human life, today it continues the constraction of safe elevators whose all equipment can be controlled by electronic.Developments in the elevators industry have brought about design of inclined elevator systems for structures whose travel path is not vertical direction. Inclined elevators moving on inclined guide rails are designed for ensure to accessibility desired areas on steep inclined slopes or in buildings where a vertical elevators system cannot be built of installation. Inclined elevators have special conditions according to in order to facilitate the lives of individuals with limited mobility on these slopes hard to reach places by on foot or stairs even though they have similar principles to vertical elevators.Inclined elevators generally are under the some limitation despite based on the same basic technology as vertical elevators in term of rail slope, capacity and speed within Europan Standard for Electric Lifts. In the designed inclined elevator calculations have been made accordance with changes in design due to the fact that the transport action takes place on an inclinds axis. Previously made inclined elevator designs were examined and in this study have been taken measures against possible problems.In this study, of designed inclined elevator system were made the calculations in accordance with relevant standard. At the same time, of the designed cabin were analyzed achieving using the finite element method with Autodesk Inventor program.
Keywords: Asansörler; Eğik Asansör Inclined Elevator; Eğik Asansör Tasarımı; Elevators; Engineering; Inclined Elevator Project Analysis; Inclined Lift; Mechatronics; Mekatronik; Mühendislik; Yamaç Asansörü